Trump: Yhdysvallat tekee loppupäätelmät sauditoimittajan murhasta lähipäivinä – Yhdysvaltain presidentti on keskustellut CIA:n kanssa murhajutun viimeisimmistä käänteistä

Sauditoimittaja

Presidentti Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat tekee lopulliset johtopäätökset sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhajuttuun liittyen lähipäivinä.

Muiden muassa Washington Post ja CNN kertoivat aiemmin, että Trump on keskustellut CIA:n johtajan Gina Haspelin ja Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa murhajutun uusimmista käänteistä.

Washington Post kirjoitti lähteisiinsä vedoten eilen, että CIA:n mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman antoi käskyn murhata maan johtajista kriittisesti kirjoittanut Khashoggi. CIA perustaa näkemyksensä lukuisista tiedustelulähteistä saamiinsa tietoihin.

Presidentti Trump sanoi vieraillessaan Kalifornian metsäpaloalueilla, että on liian aikaista arvioida kruununprinssin olevan Khashoggin murhan takana. Hän jatkoi, että täydellinen raportti tapahtuneesta valmistuu maanantain tai tiistain aikana.

Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa viime kuussa. Hän oli mennyt konsulaattiin hakemaan asiakirjoja häitään varten. Maan johto on myöntänyt surman mutta kiistänyt, että kruununprinssillä olisi mitään tekemistä tapahtuneen kanssa. 

Washington Postin lähteiden mukaan CIA:n johtaja Haspel ja Yhdysvaltain turvallisuusneuvonantaja John Bolton kertoivat presidentille tiedustelulöydöksistä, jotka tarjoavat todistusaineistoa prinssin yhteydestä Khashoggin murhaan.

Yhdysvallat on Saudi-Arabian pitkäaikainen liittolainen, ja Khashoggin murha on aiheuttanut Trumpin hallinnossa kriisin. Trump vakuutteli yhä lauantaina, että Saudi-Arabia on ”upea liittolainen” Yhdysvalloille.

– He antavat meille paljon töitä, liiketoimintaa ja taloudellista kehitystä, presidentti sanoi.

Ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert kuvasi aiemmin virheelliseksi raportointia siitä, että Yhdysvallat olisi jo tehnyt loppupäätelmät murhajutusta.

– Khashoggin murhaan liittyen on olemassa vielä monia vastausta vailla olevia kysymyksiä. Ulkoministeriö jatkaa faktojen etsimistä ja tekee muiden maiden kanssa yhteistyötä, jotta syylliset saataisiin vastuuseen, Nauert sanoi.

Washington Post ja muut viestimet ovat kertoneet CIA:n tekemästä arviosta, mutta eivät ole kirjoittaneet siitä, että Yhdysvaltojen hallinto olisi tehnyt lopullisia johtopäätöksiä Khashoggin murhajutusta.