Tanskan ulkoministeri: Seurauksia tulee, jos Iranin iskun tekijöillä kytköksiä Tanskaan

Silminnäkijän mukaan hyökkääjät ampuivat summittaisesti 10-15 minuuttia
Ulkomaat

Tanska on kommentoinut Iranin väitteitä, joiden mukaan Iranin lauantaisen sotilasparaati-iskun tekijöillä olisi kytköksiä Tanskaan. Ulkoministeri Anders Samuelsen sanoo, että jos iskun takana olevilta löytyy tällaisia kytköksiä, seurauksia ilman muuta tulee. Ministeri ei kuitenkaan täsmennä, millaisia nämä seuraukset olisivat.

Ministeri kirjoittaa tuomitsevansa kaikki terrori-iskut, tapahtuivat ne missä tahansa.

Iran kutsui iskun takia puhutteluun Hollannin ja Tanskan suurlähettiläät sekä Britannian asiainhoitajan. Iran syyttää näiden maiden suojelevan iskun tehneen terroristiryhmän jäseniä.

– Ei ole hyväksyttävää, että Euroopan unioni ei pane mustalle listalle näiden terroristiryhmien jäseniä niin kauan kuin he eivät syyllisty rikoksiin Euroopan maaperällä, sanoi ulkoministeriön tiedottaja uutistoimisto IRNAn mukaan.

Hyökkäys tehtiin lauantaiaamuna paikallista aikaa Ahvazin kaupungissa. Tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat 25:stä 29:ään. Haavoittuneita on useita kymmeniä. Uhrien joukossa on Iranin median mukaan siviileitä, myös lapsia.

Paikalla ollut toimittaja Behrad Ghasemi kertoi, että tulitusta jatkui 10–15 minuuttia. Ainakin yhdellä hyökkääjällä oli Ghasemin mukaan rynnäkkökivääri ja tämä oli pukeutunut vallankumouskaartien asuun.

– Tajusimme, että kyse oli terroristihyökkäyksestä, kun (viranomaisten) henkivartijat alkoivat ampua, Ghasemi kuvasi.

Hänen mukaansa hyökkääjillä ei näyttänyt olevan mitään erityistä kohdetta.

– He eivät todella näyttäneet välittävän, sillä he ampuivat kenet pystyivät.

Ahvazin kaupunki sijaitsee Khuzestanin maakunnassa Iranin lounaisosassa. Alueella asuu paljon arabeja. Hyökkäys kohdistui paraatiin, joka järjestettiin Irakia vastaan 1980-luvulla käydyn sodan alkamisen vuosipäivänä. Sodan aloitti Irak silloisen johtajansa Saddam Husseinin johdolla.

Iranin johtajat ovat syyttäneet hyökkäyksestä Yhdysvaltojen tukemia Persianlahden maita.

Tuoreimmat syytökset esitti presidentti Hasan Ruhani ennen lähtöään New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen. Ruhanin mukaan asialla olivat Saddam Husseinin entiset palkkasotilaat, jotka ovat vaihtaneet isäntää. Ruhanin mukaan heitä tukee ja rahoittaa eteläisen Persianlahden maa. Hän ei nimennyt maata. Alueen maiden tukijaksi hän mainitsi Yhdysvallat.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut terroristijärjestö Isis propagandakanavallaan Amaqilla.

Iran epäilee iskusta kuitenkin vahvimmin Iranin hallitusta vastustavaa arabiryhmittymää Al-Ahvazia. Lontoossa toimiva Iranin opposition tv-asema välitti lauantaina ryhmän tiedottajaksi sanotun Yaqoub Hor Altostarin haastattelun, jossa tämä ilmoitti epäsuorasti ryhmän olevan iskun takana . Hänen mukaansa kyse oli vastarinnasta, joka kohde oli oikeutettu.