Maahanmuuttokriisi sataa ruotsidemokraattien laariin

Maahanmuuttokriisi

Ruotsidemokraattien kannatuksen nousu 20 prosenttiin tilastokeskus SCB:n marraskuun mittauksessa yllätti jopa puoluesihteeri Richard Jomshofin. Puolen vuoden takaiseen edelliseen kyselyyn verrattuna kannatus loikkasi yli viisi prosenttiyksikköä.

– Luulen, että meillä on mahdollisuus nousta Ruotsin suurimmaksi puolueeksi, Jomshof hehkutti.

Toistaiseksi puolue on vahvistanut asemaansa Ruotsin kolmen suuren puolueen joukossa. Sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus ovat vielä edellä, mutta molemmat menettivät tuoreessa mittauksessa kannatuksestaan reilut kaksi prosenttiyksikköä.

SCB:n mukaan ruotsidemokraattien kasvu tapahtui puolueista erityisesti kokoomuksen kustannuksella.

– Tämä on selvä merkki kokoomukselle ja muille puolueille, että niiden pitää tulla esiin ja kertoa selkeästi, miten pakolaistilanne hoidetaan, kommentoi kokoomuksen puoluesihteeri Tomas Tobé.

Kyselyyn haastateltiin 9 000:ta ruotsalaista marraskuun aikana.

Valtiotieteilijä Tommy Möllerin mukaan ruotsidemokraattien eteneminen ei ole yllättävää pakolaiskriisin ja terroriuhkien sävyttämän syksyn jälkeen. Puolue ei myöskään näytä menettäneen kannatustaan sen jälkeen, kun Ruotsin muut puolueet ovat tiukentaneet maahanmuuttokantojaan.

– Tämä osoittaa, että ruotsidemokraateilla on yhä tuulta purjeissaan, Möller sanoo.

Hänen mukaansa ruotsidemokraatit yhä ”omistaa” maahanmuuttokysymyksen Ruotsin politiikassa.

Ruotsidemokraattien kannatus on selvästi suurempaa miesten kuin naisten parissa. Muissa puolueissa ei näy yhtä suurta eroa kannattajakunnassa sukupuolten välillä.

Hallituspuolueiden sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen yhteenlaskettu kannatus SCB:n oli vajaat 34 prosenttia. Kun mukaan lasketaan vasemmistopuolue, saa punavihreä blokki täsmälleen saman 39 prosentin kannatuksen kuin neljän puolueen porvariallianssi.

Blokkien välimaastoon kaiken yhteistyön ulkopuolelle jätetty ruotsidemokraatit tuplasi kannatuksensa jo viime vuoden vaaleissa. Vaalien jälkeen kannatus on noussut vielä seitsemän prosenttiyksikköä.