Analyysi: Kreml odottaa kylmänä kansan reaktiota lento-onnettomuudesta
Vanha kone ja talousvaikeuksissa tarpova lentoyhtiö. Siinä yhdistelmä, joka monen moskovalaisen mielestä johti Egyptin lentoturmaan. Ennen perjantaita moni venäläinen ei ollut edes kuullut terrori-iskun mahdollisuudesta, sillä spekulointi valtamedioissa vaiennettiin tehokkaasti.
Hiljaisuus rikkoutui vasta perjantaina, kun turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov lausui, että Venäjän tulisi keskeyttää lentoliikenne Egyptiin. Valtionjohto reagoi nopeasti – ja varmasti suunnitellusti – ilmoittamalla näin toimittavan.
Eleestä käy selväksi, että Kreml pitää terrori-iskua jos ei jo varmana, niin ainakin hyvin mahdollisena syynä viime lauantain lentoturmalle.
Se on täyskäännös. Vielä päivällä terrori-iskun mahdollisuudesta puhuttiin Britannian versiona , jolle ei Kremlin puhemies Dmitri Peskovin mukaan ollut kunnollisia todisteita.
Viralliset tahot ovat viikon hokeneet Peskovin tapaan odottavansa tutkimustuloksia.
Edes terrori-iskun mahdollisuudesta puhuminen on näyttänyt hirvittävän Kremliä. Mutta miksi?
Tilanne on Kremlille outo: ensimmäistä kertaa pitkään aikaan vallanpitäjät eivät voi täysin ennustaa, miten kansa reagoi jos koneturma osoittautuu terrori-iskuksi.
Äkkiseltään voisi ajatella, että isku venäläisiä vastaan antaisi Venäjälle vain lisää perusteita sotia Syyriassa. Sotatoimet ovat tähänkin asti kasvattaneet presidentti Vladimir Putinin suosiota.
Monet analyytikot ovat kuitenkin suosion syystä toista mieltä: todellisuudessa gallup-kannatusta kasvattaa nimenomaan Yhdysvaltojen vastustaminen joka rintamalla, ei niinkään venäläisille kaukainen Syyrian sota.
Jo tieto ensimmäisestä operaatiossa kaatuneesta sotilaasta aiheutti Venäjällä yllättävää kritiikkiä.
Jos terrori-isku todetaan tapahtuneeksi, on Putinin geopoliittinen peli vaatinut ensimmäiset siviiliuhrinsa. Sitä venäläiset joutuisivat sulattelemaan.
Lähipäivät näyttävät, ryhtyykö Putin toimiin, vaikka turman tutkimukset ovat yhä kesken.
Se ei olisi välttämättä mieluisaa, sillä voimannäyttö Syyriassa saattaisi pilata Venäjän kannalta kohtuullisesti kulkeneet Syyria-neuvottelut.
Mutta kotikentältä asennetyö on aloitettava.
Kirjoittaja Iida Tikka on STT-Lehtikuvan ja MTV:n avustaja Moskovassa