Metsäteollisuus Brexistä: Sisämarkkinoiden takia ei pidä uhrata taloussuhteita
Etujärjestö Metsäteollisuuden mielestä sisämarkkinoiden takia ei pidä uhrata taloussuhteita Britanniaan. Metsäteollisuus on Suomen suurin vientiala Britanniaan noin 40 prosentin osuudella.
– Pragmaatinen pitää olla, sillä puolin ja toisin on niin paljon hävittävää, jos tämä menee huonosti, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.
Britannian pääministeri Theresa May otti tiistain brexit-puheessaan kovan linjan maan tuleviin eroneuvotteluihin. Hänen mukaansa Britannia eroaa EU:sta, mutta ei Euroopasta.
May aikoo vetää Britannian kokonaan pois EU:n sisämarkkinoilta, mutta toivoo, että Britannia pääsee neuvottelemaan kauppasuhteista EU:n kanssa mahdollisimman rakentavasti.
Jaatisen mukaan nopeita muutoksia viennille ei ole tulossa, sillä sisämarkkinat säilyvät neuvottelujen ajan ja kova brexit-linja todennäköisesti pitkittää niitä.
– Totta kai tilanteella on vaikutusta yrityksiin, mutta sisämarkkinat toimivat niin kauan kuin neuvottelut ovat käynnissä. Pitää pyrkiä neuvottelemaan ratkaisu, jossa kauppasuhteet pysyvät mahdollisimman likeisinä, eikä mitään kaupanesteitä synny, Jaatinen sanoi.
Brexit myllää uusiksi Euroopan poliittisia asetelmia ja EU:n valtasuhteita. Poliittiset vaikutukset voivatkin olla Suomelle suuremmat kuin taloudelliset vaikutukset.
Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, että lähitulevaisuudessa vaikutukset Suomen talouteen eivät ole hirveän isoja.
– Suomi ei ole hirveän riippuvainen Britanniasta, Vihriälä sanoi.
Vientinäkymiä voi heilutella valuuttakurssi, sillä punnan arvo on heilunut brexit-äänestyksen jälkeen ja se on heikentynyt selvästi aiemmasta.
Vihriälän mukaan valuuttakurssi onkin suurin lyhyen aikavälin vaikutus.
Hankalimmat vaikutukset syntyvät, jos Brexit johtaa hyvin tulehtuneeseen tilanteeseen Britannian ja Euroopan välillä ja Britannia alkaa aggressiivisesti alentaa yritysverotusta.
– Tämä voi pakottaa muut seuraamaan, tulee eräänlaista kostonkierrettä, Vihriälä arvioi.
Toinen hankala asetelma voi Vihriälän mukaan tulla siitä, jos Britannia onnistuisi neuvottelemaan hyvin edullisen sopimuksen.
Tämä rapauttaisi jäljelle jäävän EU:n yhtenäisyyttä. Joku muukin maa voisi kysyä, saako rusinat poimittua pullasta lähtemällä EU:sta. Vihriälän mukaan ongelma on niin ilmeinen, ettei hän usko tähän.
– Tämä on juuri se tekijä, miksi neuvotteluista tulee hyvin vaikeita. Nyt May ilmoitti, että hän haluaa vapaakauppasopimuksen kautta pääsyn sisämarkkinoille, mutta ei kuitenkaan kannettavaksi velvoitteita sisämarkkinoilla olemisesta, Vihriälä sanoi.