TTIP-epäilyt saivat vahvistusta
EU:n ja USA:n käymille vapaakauppaneuvotteluille esitetty kritiikki sai aimo annoksen lisävettä myllyynsä.
Saksalaisille toimittajille vuodetut neuvotteludokumentit osoittavat, että USA painostaa EU:ta kovin keinoin TTIP-sopimukseen.
Vuodetut muistiot osoittavat monien kriitikoiden pelot aiheellisiksi. USA ei niele EU:n kuluttajasuojaa. Yhdysvallat haluaa muun muassa tuoda geeni- ja hormonilihat Euroopan markkinoille.
Yhdysvallat asettaa vastakkain autoteollisuuden ja maatalouden. Eurooppalaisten autojen tuontihelpotukset uhataan evätä, jos USA:n maataloustuotteet eivät pääse EU:n markkinoille.
Tähän EU ei voi myöntyä. Eurooppalaista maataloutta ei voida ajaa alas, ei edes autoteollisuuden etujen vuoksi. Tarvitsemme autoja, mutta myös ruokaa. Komission on puolustettava molempia.
Komission tiedotteita lukiessa olo on ollut kuin Pravdaa selaillessa.
Anneli Jäätteenmäki
Neuvotteluja on mainostettu maailman avoimimpina vapaakauppaneuvotteluina. Komissio on tehnytkin työtä avoimuuden edistämiseksi. Neuvotteluista on tiedotettu säännöllisesti ja EU:n neuvottelukannat on julkaistu.
Komission tiedotteita lukiessa olo on ollut kuin Pravdaa selaillessa. Kaiken vakuutetaan olevan hyvin ja komission kerrotaan suojelevan eurooppalaista elämänmuotoa. Intuitio kertoo kuitenkin toista.
Nyt vuodettujen dokumenttien valossa ei enää kukaan voi uskoa komission ”kaikki hyvin” -puheisiin. Ei ole myöskään yllättävää, että neuvottelut eivät ole edenneet halutulla tahdilla. EU:n ja USA:n kannat ja tavoitteet ovat liian kaukana toisistaan.
Avoimuus on ollut yksipuolista, kun kauppakumppanin kannat ovat jääneet salaisuuden verhon taakse. Neuvotteluista on syntynyt vääristynyt kuva, jossa näemme vain EU:n tavoitteet ja pyrkimykset, mutta Yhdysvaltojen pyrkimyksistä emme tiedä mitään.
Menettely vie luottamuksen neuvotteluihin ja vaarantaa koko sopimuksen synnyn. Vaikka neuvottelutulokseen vielä päästäisiinkin, täytyy Euroopan parlamentin hyväksyä tai hylätä neuvottelutulos.