Vaalikelpoisuus aluehallitukseen
Kanta-Hämeen hyvinvointialeen käynnistyvän vaiheen lautakuntarakenne päätettiin 26.4. aluevaltuuston kokouksessa. Hallituksen, tarkastuslautakunnan ja vaalilautakunnan lisäksi on kolme lautakuntaa.
Henkilöstöasiat ovat hallintosäännössä sijoitettu suoraan aluehallituksen alle. Siksi ensi vuoden alusta, hyvinvointialueen henkilöstö ei ole vaalikelpoinen aluehallitukseen.
Keskusta teki 26.4. Kanta-Hämeen aluevaltuuston kokouksessa muutosesityksen poliittisen toimielinmallin päätösesitykseen, mikä olisi mahdollistanut hyvinvointialueen henkilöstön vaalikelpoisuuden aluehallitukseen.
Saimme kannatusta esityksemme taakse mm. vasemmistoliitolta ja kristillisdemokraateilta. SDP väittää olevansa palkansaajien asialla, mutta puolue äänesti esitystämme vastaan
Kanta-Hämeessä ja valtakunnallisestikin, hyvinvointialueiden tulevaa henkilöstöä oli paljon ehdolla aluevaaleissa.
Heitä äänestettiin paljon ja heitä tuli valituiksi aluevaltuustoihin. Äänestäjät halusivat myös substanssiosaamista merkittäviin päättäviin poliittisiin toimielimiin.
Aluehallituksella on ja tulee olemaan erittäin paljon tehtäviä, ilman, että se hallinnoi kaikkia henkilöstöasioita.
Hyvinvointialueen hallintosääntö koskee hyvinvointialuettamme myös seuraavilla kausilla. Kyse on erittäin merkittävästä periaatepäätöksestä.
Tulevaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen henkilöstöä on noin 6700. Mikäli hallintosääntöä ja poliittista toimielinrakennetta ei muuteta, kukaan heistä ei ole ensi vuoden alusta vaalikelpoinen aluehallitukseen
Lähes kaikki poliittiset ryhmät aluevaalikampanjoissaan korostivat henkilöstön merkityksellisyyttä.
Jos demokratiaa rajataan nyt esitettävällä tavalla, se kertoo vaalien alla esitetyistä tyhjistä lupauksista. Merkittäviin toimielimiin tarvitaan monipuolinen osaajajoukko päättämään asioista.
Myös hyvinvointialueen työntekijöitä. Ei vain sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen henkilöstöä, vaan koko hyvinvointialueen henkilöstöä näiden toimialojenkin ulkopuolelta.
Hyvinvointialuelaki sisältää rakenteeltaan kuntalakia vastaavasti keskeiset säännökset myös esim. päätöksenteosta, toimielimistä ja luottamushenkilöistä ja henkilöstöstä.
Aluehallintolaki mahdollistaa hyvinvointialueen henkilöstön vaalikelpoisuuden aluehallitukseen vastaavin reunaehdoin kuin kuntalaki kuntien työntekijöiden vaalikelpoisuuden kunnanhallituksiin.
Koska kunnissakin työntekijät ovat vaalikelpoisia kunnanhallitukseen, miksi nyt eriarvoistaa päätöksentekijöitä?
Henkilöstön osallisuus päättävissä toimielimissä on mahdollista toteuttaa, kun henkilöstöasiat ovat henkilöstöjaostolla tai -lautakunnalla.
Kolmas mahdollisuus on, että henkilöstö olisi toimialoilla lautakuntien alla. Näin asianomaisen lautakunnan alainen henkilöstö ei ole vaalikelpoinen kyseiseen lautakuntaan, mutta muihin toimielimiin on vaalikelpoinen.
Tämä syntynyt tilanne henkilöstön kelpoisuudesta aluehallitukseen, on tehtävä yhdenvertaiseksi oikeudeksi kuntatyöntekijöiden oikeuksien kanssa.
Johanna Häggman
Keskustan aluevaltuustoryhmän pj.
Kanta-Hämeen HVA