Sote ja koulutus mietityttävät Satakunnan keskustalaisia – "Ei pitäisi unohtaa sivistyspolitiikkaa"
– Uskotteko te itseenne? Millaisessa Satakunnassa te haluatte elää vuonna 2025, kysyi perhe- ja elinkeinoministeri Juha Rehula keskustan Satakunnan piirin syyskokouksen osallistujilta.
Rehula toi syyskokoukseen ajankohtaiset kuulumiset sote-uudistuksesta ja painotti samalla kuntapäättäjien roolia oman maakunnan rakentamisessa.
– Meidän pitää muistaa mihin olemme menossa ja mikä on tavoitteemme. Matkan varrella voi joutua tekemään sellaisiakin ratkaisuja, jotka eivät aina maistu kovin hyvälle. Joitakin asioita pitää uskaltaa muuttaa, Rehula huomautti.
Kuntien elinvoimaisuus, elinkeinopolitiikka sekä kaikkinainen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Näillä teemoilla lähtee keskustan Satakunnan piiri liikkeelle kevään 2017 kuntavaaleihin.
– Se pitää sisällään elinvoimatekijät, kaavoituksen, liikunnan ja koulutuksen eli ne tekijät, joiden avulla ihmiset voivat hyvin, kertoo syyskokouksessa keskustan Satakunnan piirin puheenjohtajaksi seuraavallekin kaudelle valittu Tapio Huhtanen.
Kuntavaalien siirtyminen syksystä kevääseen asettaa Huhtasen mukaan kuitenkin ehdokashankinnalle ja sitoutumiselle aivan uudenlaisia haasteita.
Nyt joissakin Satakunnan kunnissa ollaan asiassa jo hyvinkin pitkällä, ja toisissa ei Huhtasen mukaan niinkään, myös nuoria ehdokkaita kaivattaisiin riveihin lisää.
Sote-uudistus ja kuntien rooli siinä ovat osaltaan laittaneet nykyiset valtuutetut miettimään oma rooliaan tulevassa kunnallisessa päätöksenteossa.
– Monet empivät, jääkö heille mitään tehtävää, mutta sehän on aivan päinvastoin. Kunnille jää yhä heidän perustehtävänsä, elinvoimaisuuden kehittäminen, Huhtanen painottaa.

Kahden koulun rehtori, merikarvialainen Pasi Koski toi esiin keskustalaisen koulutuspolitiikan.
– Odotan paljon keskustan periaateohjelmauudistukselta. Toivon sen palauttavan koulutuksen siihen asemaan, joka meillä on ennen ollut. Siitä on jo neljäkymmentä vuotta, kun Suomessa on ollut keskustalainen opetusministeri, Koski huomauttaa.
– Joka päivä kuitenkin yli 800 000 ihmistä on jollain lailla tekemisissä peruskoulun, lukion, ammatillisen oppilaitoksen tai yliopiston kanssa. Keskusta on koko valtakunnan kansanvaltainen liike, ja meidän pitäisi myös muistaa nämä lähtökohdat. Ei pitäisi unohtaa sivistyspolitiikkaa, joka ennen oli keskustassa aivan keskeinen asia.

Ulvilan Kullaalta kotoisin oleva Heikki Santa-Nokki on hänkin pitkän linjan keskustalaispoliitikko.
Kymmeniä vuosia Kullaan valtuuston jäsenenä ja puheenjohtajistossakin istuneena sekä maakunnallisissa luottamustoimissa vaikuttaneena Santa-Nokki on samoilla linjoilla satakuntalaisia keskustalaisia puhuttavista aiheista.
– Sote, koulutusasiat ja muutenkin kunnan hyvinvointi. Ulvilassa emme myöskään pysty tällä hetkellä tekemään investointeja emmekä vanhojen rakennusten korjaustöitä niin paljon kuin tarvittaisiin, Santa-Nokki harmittelee.
Nakkilalaiset Soile Lasonen ja Satu Lankinen pohtivat hekin sote-uudistuksen vaikutusta.
– Olen ollut vanhainkodissa töissä ja pelkään, miten tulevaisuudessa syrjäkunnissa vanhusten asiat hoidetaan, Lasonen sanoo.
– Itse olen sosiaalipuolella töissä ja sote-uudistus vaikuttaa minuun paljon. Nyt tuntuu, että sosiaalipuoli on unohdettu tässä keskustelussa vallan, kun koko ajan puhutaan vain terveyspuolesta, Lankinen huomauttaa.
Kokous valitsi yksimielisesti Tapio Huhtasen Porista jatkamaan piirin puheenjohtajana. Piirin varapuheenjohtajina jatkavat Riikka Huhtanen Kokemäeltä, Satu Pietilä Raumalta ja Tuija Ranta Jämijärveltä.
Syyskokous esittää Matti Rehulaa valittavaksi jatkamaan puoluevaltuuston varapuheenjohtajana. Monipuolisen yritystoiminnan- ja alkutuotannon osaajana Matti Rehula täydentää puoluejohdon monipuolista osaamista.