Yrittäjät pitää kuljetusalan kustannustukea hyvänä alkuna, mutta vaatii yhä polttoaineen jakeluvelvoitteen poistoa

Kuljetusalan tuki

Suomen Yrittäjien mukaan kuljetusalan kustannustuki on hallitukselta tarpeellinen vastaus akuuttiin hätätilanteeseen. Järjestö kertoo kuitenkin odottavansa yhä hallitukselta biopolttoaineiden jakeluvelvoitteesta luopumista.

– Lisäksi pidämme erittäin tärkeänä, että hallitus kiirehtisi ammattidieselin valmistelua, Suomen Yrittäjien liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen sanoo tiedotteessa.

– On hyvä, että hallituksessa on ymmärretty kuljetusalan hätätilanne. Tämä on vielä alku. Lisätoimia tarvitaan.

Kuljetusalan tukeen hallitus varaa 75 miljoonaa euroa. Yrittäjät edellyttää, että kustannustuen haku saadaan nopeasti auki. Järjestö toteaa, että kriisi on akuutti eikä yrityksillä ole mahdollisuutta odottaa kuukausia.

Yrittäjien mukaan kustannustukilain valmistelussa on otettava opiksi niistä ilmiselvistä virheistä ja puutteista, jotka koskivat aikaisempia yleisiä kustannustukikierroksia. Kilpailuvääristymää ei saa syntyä, järjestö toteaa.

Hallitus aikoo lisäksi valmistella 20 miljoonan euron toimenpidekokonaisuuden, jossa tuetaan sähkö- ja kaasukäyttöisen kuorma- ja pakettiautokaluston hankintoja sekä liikennesähkön ja -kaasun julkisen jakeluinfrastruktuurin kehittämistä. Yrittäjät pitää suunnitelmaa hyvänä alkuna. 

– Kuljetusyritysten investointikyky uuteen ja ympäristöystävällisempään kalustoon on merkittävästi heikentynyt polttoaineen hinnannousun takia. On tärkeää, että yrityksiä tuetaan puhtaampiin käyttövoimiin siirtymisessä, Vehmanen sanoo. 

Hän toteaa, että liikennesähkön ja -kaasun latausinfran puutteet ovat yksi pullonkaula ammattiliikenteen sähköistymisessä.

– On tärkeää, että osana kuljetusalan tukitoimia hallitus huomioi myös taksialan korottamalla sairausvakuutuksen matkakorvauksia. Taksiyrittäjien ajamat Kela-taksikuljetukset ovat olennainen osa terveydenhuoltojärjestelmää ja turvaavat suomalaisten pääsyn palveluihin.