Yle: THL:n pääjohtaja ajaa hoitajille rokotevaatimusta – lähihoitajat eivät halua pandemiarokotteen "koekaniineiksi"

Terveysviranomainen ja hoitajaliitto ovat eri mieltä siitä, pitäisikö vanhusten tai syöpäsairaiden kanssa työskenteleviltä hoitajilta edellyttää koronarokotetta. Kukaan ei tiedä, kuinka monella hoitajista on rokote.
Koronarokotteet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahaudan mielestä Suomessa pitäisi varmistaa, että hoivatyössä työskentelee vain rokotettuja ammattilaisia, Yle kertoo.

Tervahauta haluaa, että koronataudin riskiryhmään kuuluvien parissa työskentelevien hoitajien rokotuslistaa pitäisi päivittää covid-19:ää vastaan annettavilla rokotuksilla.

– Tällä hetkellä meillä ei ole tietoa, missä määrin heitä hoitavalla henkilöstöllä on rokotesuoja. Laki ei anna työnantajille oikeutta kerätä tätä tietoa, Tervahauta sanoo Ylelle.

Tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita asiakkaita ja potilaita ovat esimerkiksi vanhukset, vammaiset, syöpäsairaat ja vauvat.

Näitä potilaita hoitavilla pitää olla joko rokote tai sairastetun taudin antama suoja tuhka- ja vesirokkoa sekä rokote influenssaa vastaan. Imeväisikäisiä jatkuvasti hoitavilla pitää olla rokote myös hinkuyskälle.

Kolmisen vuotta sitten päivitetyssä tartuntatautilain 48 pykälässä ei luonnollisesti mainita sairastettua koronatautia tai -rokotetta, sillä koronavirus alkoi levitä Euroopassa vasta alkuvuodesta 2020.

Suomen perus- ja lähihoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola ei lisäisi koronaa hoitajilta vaadittaviin rokotteisiin.

– Tässä on kyse siitä, onko hoitohenkilökunnan rokotettavuus pandemiatilanteessa lailla säädetty vai luotetaanko siihen, että ammatti-ihminen tietää, että rokote pitää ottaa. Pandemia on eri asia kuin jokavuotinen influenssa. Määräys, että vain hoitajat rokotettaisiin koronaa vastaan, on epäreilu. Rokote olisi tietyllä tavalla pakottava, jos haluat pitää työpaikkasi, Paavola sanoo Ylen haastattelussa.

Paavola perustelee kielteistä kantaa sillä, että nyt listalla olevat tuhkarokko-, vesirokko,- hinkuyskä- ja influenssarokotteet ovat vanhoja ja testattuja pitkältä ajalta.

– Silloin hoitajat laitettaisiin tällä lailla ikään kuin koekaniineiksi. Ei voi olla niin, että tietyssä ammatissa sinut voidaan lain mukaan rokottaa, Paavola toteaa.

Super on kuitenkin kannustanut jäseniään ottamaan koronarokotteen, ja Paavola on siinä käsityksessä, että hoitajat ymmärtävät asian tärkeyden ja heidän rokotekattavuutensa on hyvällä tolalla.

Tällä hetkellä hoitajilla ei ole velvollisuutta kertoa työnantajalle rokotetietojaan.