Yle: Perussuomalaisten kansanedustajan katsotaan puhuneen rasistisesti Tampereen valtuustossa – "Tulemme käymään tämän asian juurta jaksaen läpi"

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Veikko Vallin piti maanantaisessa valtuuston kokouksessa useita puheenvuoroja, jotka katsotiin useissa muissa ryhmissä rasistisiksi ja loukkaaviksi.

Muun muassa Aila Dundar-Järvinen (sd.) ja Sirpa Pursiainen (kd.) vetosivat puheenjohtaja Ilmari Nurmiseen (sd.), että tämä keskeyttäisi Vallinin puheet, Yle kirjoittaa.

– Lopeta, huusi kansanedustajakollega Jukka Gustafsson (sd.) median mukaan.

Puheenjohtaja, myös kansanedustaja Nurminen vetosi valtuutetun puheoikeuteen, mutta muistutti Vallinille monta kertaa, ettei loukkaavaa kieltä sovi käyttää. Hän kysyi lopulta myös kaupungin lakimieheltä, voiko Vallinin antaa jatkaa.

Lakimies pyysi Vallinia Ylen mukaan miettimään, voisiko hän tiivistää puheitaan, ettei tuntuisi siltä, että hän pitkittää kokousta tahallaan.

– Ollaanko nyt sellaisessa epäjärjestystilanteessa, että puheenjohtajan pitää keskeyttää kokous.

Esimerkiksi vasemmistoliiton valtuustoryhmä uhkasi marssia salista ulos, jos Vallinin annetaan jatkaa.

– En ole kuullut näin rasistisia puheita Tampereen kaupunginvaltuustossa koskaan, vasemmistoliiton Noora Tapio sanoi.

Perussuomalaisten Joakim Vigelius vaati valtuutetuilta perusteluja syytöksille, Yle kirjoittaa. Vigeliuksen mukaan syytökset vihan lietsonnasta, ihmisvihasta ja rasismista ovat erittäin vakavia, ja vaativat vahvat perusteet.

– Se jos mikä on asiatonta, jos se tapahtuu perusteetta.

Valtuuston puheenjohtaja Nurminen totesi, että asia käydään läpi tarkasti.

– Tulemme käymään tämän asian juurta jaksaen läpi ja jatkamme keskustelua eettisistä säännöistä.

Vallinin puheenvuorot liittyivät hänen tekemäänsä aloitteeseen kiintiöpakolaisten vastaanoton keskeyttämisestä.

Juttua korjattu 2.11. klo. 9.30 Joakim Vigeliuksen sanoman osalta. Vigelius ei syyttänyt valtuutettuja lain rikkomisesta vaan piti heidän puheitaan perusteettomina ja asiattomina.