Yksityisten yritysten tilojen auki pysymisestä ei vielä lopullista selvyyttä – tarkempaa tietoa luvassa tiistaina

Koronatoimet

Yksityisten yritysten tilojen mahdollisuuksista pysyä osittain auki ei vielä saatu lopullista selvyyttä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja sosiaali- ja terveysministeriön kokouksessa aamupäivällä.

Keskustelujen tuloksista on tarkoitus kertoa huomenna, kertoo Etelä-Suomen avin terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen STT:lle.

Floréen kuvailee ministeriön kanssa maanantaiaamuna käydyn keskustelun olleen rakentavahenkinen ja asioissa on saatu ”yhteinen suunta”. Tarkemmin hän ei keskustelujen sisältöä avaa.

Etelä-Suomen avi ja ministeriö ovat olleet erimielisiä siitä, miten tartuntatautilain pykälää 58 g pitäisi tulkita asiakas- ja osallistujatiloja koskevien rajoitusten suhteen.

Ministeriön tulkinta laista näyttää olevan se, että sen pohjalta voitaisiin sulkea sisätilat, joissa tavanomaisesti on tai voi olla yli 10 henkeä.

Avin tulkinnan mukaan tilat saavat olla auki, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen. Rajatuissa ulkotiloissa sulkumääräys koskee yli 50 hengen tiloja.

Pykälä koskee muun muassa kuntosaleja, yleisiä saunoja, kylpylöitä sekä sisäleikkipuistoja.

Floréenin mukaan kaikkien aluehallintovirastojen tulkinta asiassa tulee olemaan yhtenäinen, vaikka ne tekevätkin päätöksensä itsenäisesti. Etelä-Suomen avin viimeviikkoinen päätös oli ensimmäinen uuden tartuntatautilain mukaan tehty päätös aluehallintovirastoissa.

–  Kun tämä on kuitenkin edessä muillakin alueilla, niin on tärkeää, että jos ja kun päivitetään tätä ajattelutapaa ja tulkintaa, se on sitten yhteinen aluehallintovirastoilla, Floréen sanoo.

Keskustelut jatkuvat maanantaina sekä ministeriön kanssa että aluehallintovirastojen kesken.

Etelä-Suomen avin päätökseen pohjautuvat rajoitukset ovat voimassa tästä päivästä alkaen.

Rajoitukset koskevat vain osaa sen alueesta: Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kauniaista, Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa. STM on arvostellut avia myös alueellisesta rajauksesta.

Tämänhetkiset rajoitukset ovat voimassa siihen asti, että Etelä-Suomen avi mahdollisesti antaa asiasta uuden päätöksen.