Yhteiskuntasopimuksen päälinjoista löydettiin sopu – "Aamulla päästään ehkä maaliin"
Työmarkkinajärjestöt ovat päässeet yhteisymmärrykseen yhteiskuntasopimuksen päälinjoista. Neuvottelut päättyivät yön osalta noin puoli kahden aikaan.
Neuvottelulähteistä kerrotaan, että tarkoituksena on tehdä vielä tarkistuslaskelmia ja tarkentaa joitakin yksityiskohtia. Jo aiemmin järjestöjohtajat kertoivat löytäneensä yhteisymmärryksen paikallisen sopimisen pelisäännöistä.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi poistuessaan neuvotteluista, että on olemassa hyvät edellytykset ratkaisuun pääsemisestä aamulla.
– Aamulla todennäköisesti päästään maaliin, Lyly totesi lisäksi STT:lle.
Myös STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan neuvotteluissa ollaan aivan maaliviivoilla, mutta joitakin tarkistuksia pitää hänen mukaansa vielä tehdä.
STT:n tietojen mukaan työmarkkinajärjestöt olisivat päätymässä laajaan työmarkkinaratkaisuun, jossa on sovittu myös ensi vuoden palkoista. Tämä on ollut varsinkin palkansaajajärjestöjen toive.
Työmarkkinajärjestöjen on määrä olla yhteyksissä vielä aamulla ennen järjestöjen hallintojen kokouksia.
Mahdollinen neuvotteluratkaisu tarvitsee vielä hyväksynnän järjestöjen hallinnoilta. Palkansaajajärjestöjen hallinnot ovat koolla aamulla ja Elinkeinoelämän keskusliiton myöhemmin samana päivänä.
Iso kysymys on myös se, kelpaako neuvoteltu kokonaisuus maan hallitukselle.
Yhteiskuntasopimus on työmarkkinajärjestöjen vaihtoehto hallituksen työelämän kiristyspaketille eli niin sanotuille pakkolaeille.
Tarkoituksena on ollut tehdä oikeudenmukaisempi ja tasapuolisempi paketti kuin mitä hallitus on kaavaillut.
STTK:n Palola arvioi eilen illalla, että tavoitteeseen oltiin pääsemässä.
– Hallituksen paketin maksajiksi olisivat joutuneet pieni- ja keskituloiset julkisella sektorilla työskentelevät naiset, eikä se ole meidän mielestämme oikeudenmukaista, Palola sanoi alkuillan tiedotustilaisuudessa.
Kuntatyönantajien Markku Jalonen piti mahdollisesti syntyvää ratkaisua poikkeuksellisena koko työmarkkinahistoriassa.
– Tämä on poikkeuksellisen merkittävää myös Suomen työmarkkinahistoriassa mitä tässä ollaan tekemässä eli yksikkötyökustannuksia, palkkaratkaisua ja vielä muita rakenteellisia tekijöitä, Jalonen sanoi.