Yhdysvaltain Texasissa klinikat jatkavat raskaudenkeskeytyksiä – Osavaltion oikeusministeri aikoo valittaa aborttilain jäädyttämisestä

Yhdysvallat

Yhdysvaltain Texasissa toimivat terveysklinikat ovat päässeet jatkamaan raskaudenkeskeytyksien tarjoamista kuudennen raskausviikon ylittäneille sen jälkeen, kun osavaltion tiukka aborttilaki hyllytettiin väliaikaisesti.

Neljää klinikkaa osavaltiossa pyörittävä Whole Woman’s Health -järjestön mukaan syyskuun alussa voimaan astuneen lain puitteissa heidän potilaansa joutuivat joko synnyttämään vasten tahtoaan tai hakeutumaan hoitoon toisen osavaltion puolelle.

–  Tämä kielto vahingoitti texasilaisia, ja nyt voimme auttaa heitä, järjestö kirjoitti Twitterissä.

Texasin uuden lain mukaan abortti on mahdollinen vain hyvin rajatusti kuudennen raskausviikon jälkeen. Uudessa aborttilainsäädännössä ei esimerkiksi ole poikkeuksia raiskaus- tai insestitapausten osalta.

Tuomari Robert Pitman esti maan tähän asti tiukimman aborttilain väliaikaisesti keskiviikkoisella päätöksellään. Tuomari Pitmanin mukaan Texasin aborttilaki on ”räikeästi perustuslain vastainen”.

Aborttioikeuden puolustajien ilo voi kuitenkin jäädä väliaikaiseksi, sillä republikaanipuoluetta edustava Texasin oikeusministeri Ken Paxton aikoo valittaa päätöksestä.

Valitustuomioistuin on mediatietojen mukaan yksi maan konservatiivisimmista. Samainen tuomioistuin hylkäsi aiemmin vetoomuksen estää tuore laki.

Yhdysvaltain korkein oikeus on niin ikään hylännyt vetoomuksen Texasin aborttilain jäädyttämisestä. Korkein oikeus ei päätöksessään ottanut kantaa aborttilain perustuslainmukaisuuteen, vaan vetosi muotoseikkoihin.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon mukaan Texasin aborttikielto on perustuslain vastainen.

Viime vuosina samankaltaisia aborttilakeja on hyväksytty muissakin osavaltioissa, mutta ne ovat sittemmin kaatuneet. Texasin uusi laki on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä se antaa kenelle tahansa mahdollisuuden haastaa esimerkiksi aborttilääkärin tai abortissa avustaneen oikeuteen.