Yhden kansantaudin kuolleisuus vain kasvaa – Lääkäri: Yhdeksän kymmenestä olisi estettävissä
Maksatautikuolleisuus on yli kaksinkertaistunut Suomessa 50:n viime vuoden aikana, kertoo Munuais- ja maksaliitto. Vaikka kuolleisuus muihin keskeisiin kansantauteihin on samassa ajassa vähentynyt, maksakuolleisuus on kasvanut ja kasvaa liiton mukaan edelleen.
Maksatautien taustalla on yleisimmin alkoholi. Suomessa maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia.
Alkoholin kokonaiskulutus on Suomessa vähentynyt. Siitä huolimatta maksatautikuolleisuus on kehittynyt päinvastaiseen suuntaan.
Gastroenterologian erikoislääkäri Fredrik Åberg Husin Vatsakeskuksesta sanoo STT:lle, että syynä maksakuolleisuuden kasvuun voi olla lihavuuden yleistyminen Suomessa.
Lihavuus ja siihen liittyvät metaboliset ongelmat, kuten aikuistyypin diabetes, herkistävät maksaa alkoholin myrkyllisille vaikutuksille.
– Väestötason tutkimuksissa on nähty, että jos keskivartalolihava mies juo yhden oluen päivässä, se on maksavaikutuksen osalta sama asia kuin jos normaalipainoinen mies joisi neljä olutta päivässä, Åberg kertoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi toissa vuoden lopulla, että lihavuus oli lisääntynyt miehillä kolme ja naisilla neljä prosenttiyksikköä vuosina 2017–2023. Keskimittaisen miehen paino oli noussut 1,6 kiloa ja naisen 1,8 kiloa.
Painoindeksillä mitattuna noin 1,2 miljoonaa aikuista suomalaista ylitti lihavuuden rajan. Vyötärölihavuus oli vielä yleisempää, ja sitä oli lähes joka toisella aikuisella.
Lihavuuden yleistymisen lisäksi maksakuolleisuuteen vaikuttaa Munuais- ja maksaliiton mukaan se, että alkoholin riskikäyttö on kulutuksen vähenemisestä huolimatta edelleen yleistä Suomessa. Liitto näkee, että poliittiset päätökset alkoholin myynnin vapauttamisesta ja kotiinkuljetuksen sallimisesta lisäisivät alkoholin kotikäyttöä ja haittoja.
Kuolleisuus maksakirroosiin on liiton mukaan korkea myös siksi, että 50–75 prosentissa tapauksista sairaus tunnistetaan vasta äkillisen sairaalahoitoa vaativan komplikaation yhteydessä.
Erikoislääkäri Åberg kuitenkin sanoo, että yhdeksän maksakuolemaa kymmenestä olisi estettävissä. Hänen mukaansa ongelma on toimivien hoitoketjujen puute.