WP: Trumpin hallinto ajoi alas Venäjän sotarikosten tutkinnan
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto on lakkauttanut useita ohjelmia, joiden tarkoituksena oli saattaa Venäjä vastuuseen sen Ukrainassa tekemistä sotarikoksista, Washington Post kertoo.
Lakkautettujen hankkeiden joukossa on republikaani- ja demokraattipuolueiden yhteinen tiedustelukoordinaattorin toimisto. Koordinaattorin tehtävänä oli kerätä eri hallinnonaloilta tiedustelutietoa Venäjän Ukrainassa tekemistä julmuuksista.
Kolmen nykyisen ja entisen virkamiehen mukaan myös kyseisen koordinaattorin johtama virastojen välinen työryhmä on purettu.
Valkoinen talo on myös supistanut oikeusministeriön alaisen sotarikoksia tutkivan ryhmän työnkuvaa ja lakkauttanut ohjelman, jonka tavoitteena oli pakotteiden kohteena olevien venäläisten oligarkkien omaisuuden takavarikoiminen.
Yhdysvallat on myös eronnut Euroopan unionin johtamasta kansainvälisestä ryhmästä, jonka tavoitteena oli rankaista Venäjää kansainvälisen oikeuden rikkomisesta Ukrainan miehityksen yhteydessä.
Trumpin hallinto lakkautti myös Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n työryhmän, joka torjui Venäjän ja muiden vastustajien salaisia vaikuttamiskampanjoita eripuran kylvämiseksi Yhdysvaltojen politiikkaan.
Asiantuntijoiden mukaan Trumpin hallinnon toimet osoittavat niin liittolaisille kuin vastustajille, että Yhdysvaltojen rooli oikeusvaltioperiaatteen globaalina puolustajana on kutistumassa.
− On erittäin huolestuttavaa, että Yhdysvaltojen on vetäytynyt sitoumuksestaan asettaa vastuuseen sotarikoksiin ja aggressioon syyllistyneet, sanoo oikeusministeriön sotarikosryhmän entinen johtaja, tammikuussa 2024 eläkkeelle jäänyt Eli Rosenbaum WP:lle.
– Meillä oli kokonainen koneisto, joka tuki Ukrainaa useilla rintamilla – taistelukentällä, kansainvälisissä tuomioistuimissa ja humanitaarisella puolella, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeriön alaista Global Criminal Justice -toimistoa presidentti Joe Bidenin kaudella johtanut Beth Van Schaack.
– Tämä tuntuu todelliselta täyskäännökseltä – ylösalaisin olevalta maailmalta.
Kansallisen tiedustelupalvelun johtajan toimisto (ODNI) ei vastannut Washington Postin kommenttipyyntöön.
Jo aiemmin on uutisoitu, että Trumpin hallinto on vastustanut pyrkimyksiä auttaa Ukrainaa löytämään lapsia, jotka oli erotettu perheistään ja lähetetty Venäjälle sodan aikana.
Washington Post ja uutistoimisto Reuters kertoivat maaliskuussa, että Trumpin hallinto on lakkauttanut Yhdysvaltojen ulkoministeriön rahoittaman ohjelman, joka keräsi tietoa Venäjälle siepatuista ukrainalaislapsista.
Ohjelmassa mukana olevat Yalen yliopiston humanitaarisen tutkimuslaboratorion tutkijat ja asiantuntijat menettivät pääsyn tietoihin, kuten satelliittikuviin ja biometriseen dataan, joiden avulla oli selvitetty jopa 35 000 kadonneen ukrainalaisen lapsen henkilöllisyyttä ja sijaintia.
Trumpin hallinto torjui myös amerikkalaisen Konfliktien seurantakeskuksen aloitteen lapsia koskevan tietokannan datan siirtämisestä Euroopan lainvalvontaviranomaisille.
Sen jälkeen kun uutinen herätti raivoa kristittyjen evankelisten ryhmien ja joidenkin republikaanien keskuudessa, hallinto käänsi kelkkansa ja antoi ohjelman jatkua tilapäisesti, kunnes tietokannan siirto saadaan tehtyä.