VTV:n ex-pääjohtaja Tytti Yli-Viikari tuomittiin sakkoihin virkarikoksista ja kavalluksesta: "Yli-Viikarin oli täytynyt mieltää menettelevänsä virkavelvollisuutensa vastaisesti"

Yli-Viikari ei osannut vielä perjantaina sanoa, aikooko hän valittaa tuomiostaan
Yli-Viikarin oikeudenkäynti

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin 80 päiväsakon rangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta.

Tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä koskee sopimusta, jolla VTV:n työntekijälle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Virkavelvollisuuden rikkominen ja kavallus liittyvät virkamatkoilta saatujen lentopisteiden käyttöön.

Mikko Koiranen tuomittiin sopimusasiassa virka-aseman väärinkäyttämisestä 30 päiväsakon sakkorangaistukseen. Koiranen toimi sopimuksen tekoaikaan hallintojohtajana.

Sakoista kertyy Yli-Viikarin tuloilla maksettavaa 1 680 euroa ja Koirasen tuloilla 2 130 euroa. Lisäksi Yli-Viikarille kertyy oikeudenkäyntikuluista ja valtiolle maksettavaksi määrätystä rikoshyödystä maksettavaa yli 70 000 euroa.

Koiranen kertoi olevansa tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon eikä aio valittaa siitä. Yli-Viikari ei osannut vielä perjantaina sanoa, aikooko valittaa tuomiosta. Hän kertoi olevansa hämmentynyt sopimusasian tuomiosta.

– Olen hyvin hämmentynyt, että minun katsotaan tehneen tahallisen rikoksen, kun on nimenomaan toimittu kuten silloin työjärjestyksessä viraston käytäntöjen mukaan piti toimia. Hallintojohtajalle kuului tällaisten virkaehtosopimusten valmistaminen ja minulle kuului niistä päättäminen, ja juuri niin on toimittu, Yli-Viikari sanoi.

Oikeuden mukaan virkasuhteen päättymissopimus oli lainvastainen, mutta teolla ei aiheutettu VTV:lle vahinkoa eikä se ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Oikeus huomautti, ettei Yli-Viikari tai Koiranen pyrkinyt varmistumaan toimen laillisuudesta sopimusta tehdessä. Yli-Viikarin mukaan sopimusta tehdessä lain tulkitsemiseen liittyviä ongelmia ei noussut esille.

Lentopisteiden osalta oikeus katsoi, että Yli-Viikari kerrytti virkamatkoillaan lentopisteitä samalle tilille kuin yksityisostoistaan kertyneet pisteet ja käytti pisteitä hankkimalla lentolippuja omille ja perheenjäsentensä yksityismatkoille.

Oikeuden mukaan VTV:ssä noudatettavien ohjeiden ja määräysten perusteella oli selvää, ettei virkamies saa käyttää virkamatkoista kertyneitä bonuspisteitä ja asiakasetuja omiin tarkoituksiinsa, vaan ne tulee hyödyntää virkamatkojen yhteydessä.

– Yli-Viikarin oli täytynyt mieltää menettelevänsä virkavelvollisuutensa vastaisesti, oikeus totesi.

Yli-Viikari ja sittemmin viraston lakiasiainjohtajaksi siirtynyt Koiranen pidätettiin viroistaan viime vuoden huhtikuussa rikosepäilyjen takia. Kesäkuun lopulla eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin pääjohtajan virasta.

Syyttäjä vaati Yli-Viikarin viraltapanoa VTV:n ylijohtajan virasta, jos tämä tuomitaan tahallisesta rikoksesta vankeuteen. Yli-Viikari tuomittiin sakkorangaistukseen, joten viraltapanon edellytykset eivät täyttyneet.

Yli-Viikari jätti ylijohtajan viran vuonna 2016 tultuaan valituksi pääjohtajan paikalle. Hän on kertonut haluavansa palata tehtävään. Viime vuoden lopulla VTV pidätti Yli-Viikarin ylijohtajan virasta oikeuskäsittelyn ajaksi.

VTV:n nykyinen pääjohtaja Sami Yläoutinen ei vielä perjantaina halunnut ottaa kantaa Yli-Viikarin ja Koirasen mahdolliseen paluuseen virastoon.