Viking Linen Amorella-alus karahti karille Ahvenanmaan saaristossa – matkustajat evakuoitiin

Tilanne on Länsi-Suomen merivartioston mukaan vakaa eikä ihmishenkiä ole välittömässä vaarassa.
Onnettomuus merellä

Viking Linen Amorella-aluksella olleiden matkustajien reissu tyssäsi yllättäen sunnuntaina, kun alus ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa. Alus ajettiin pohjakosketuksen jälkeen Järsö-nimisen saaren rantaan tilanteen vakauttamiseksi. Aluksen matkustajat ehtivät useamman tunnin ajan tuijotella saarta, ennen kuin heidät evakuoitiin.

–  Meille matkustajille on jaettu pelastusliivit, ja henkilökunta kulkee ympäriinsä ja antaa vettä, kahvia ja hedelmiä. He ovat ihan rauhallisia, kertoi aluksella ollut Eva Vaihinen STT:lle pian kello kahden jälkeen iltapäivällä.

Hieman ennen kello viittä iltapäivällä Länsi-Suomen merivartiosto tviittasi, että kaikki aluksella olleet matkustajat oli evakuoitu. Miehistö sen sijaan oli edelleen laivassa iltakahdeksan aikoihin.

Viking Linen mukaan aluksella oli noin 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä. Valtaosa heistä oli suomalaisia, mutta joukossa oli myös ruotsalaisia.

–  Ruotsalaiset ehtivät kyllä vielä tänään Ruotsiin päin. Suomalaisten kanssa katsotaan tilannetta. Osa oli ahvenanmaalaisia tai muutoin jäämässä sinne. Meillä on myöskin siellä mahdollisuus yöpyä hotellissa, kertoi tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Onnettomuuden takia perustettiin evakuointikeskus, jonka perustamista koordinoi Ahvenanmaan paikallinen meripelastuksen johtoryhmä. Asiasta kertoneen Länsi-Suomen merivartioston mukaan johtoryhmä myös vastaa keskuksen toiminnasta.

Onnettomuuden syy ei vielä sunnuntai-iltana ollut tiedossa. Boijer-Svahnström myös arvioi, että sitä tuskin saadaan selville nopealla aikataululla. Hän ei lähtenyt arvioimaan, kuinka pian syy voisi selvitä.

Amorella oli vielä sunnuntai-iltana Ahvenanmaan pääsaaren itäpuolella, Suomen aluevesillä sijaitsevan Järsö-saaren rannassa. Tiedossa ei ollut, milloin se vietäisiin telakalle. Boijer-Svahnströmin mukaan ei pitäisi olla riskiä, että aluksesta pääsisi vuotamaan öljyä veteen.

–  Tällä hetkellä asia jatkuu niin, että selvitämme Amorellan vaurioita. Sinne on tulossa muun muassa sukeltajia, Boijer-Svahnström kertoi iltakuuden aikoihin.

Viking Linen mukaan pohjakosketus tapahtui kello 12.50. Alus oli lähtenyt liikkeelle Turusta klo 8.45 aamulla.

Amorellalla matkustajana ollut Vaihinen kertoi STT:lle kuulleensa kovan, raapimiselta kuulostavan äänen, kun alus osui pohjaan.

–  Heti sen jälkeen alus notkahti hieman vasemmalle puolelle. Ei se täysin vinoon mennyt, mutta hieman.

Pohjakosketuksesta kerrottiin Vaihisen mukaan kuulutuksella, jossa kerrottiin myös, että matkaa jatketaan ja tilannetta pysähdytään tutkimaan jossakin.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtajalla Veli-Pekka Nurmella ei ole mitään syytä spekuloida Amorellan karilleajon syillä. Hän uskoo, että totuus selviää tutkinnan myötä.

–  Meillä on erinomaiset mahdollisuudet selvittää erittäin tarkkaan, mitä tässä on tapahtunut, Nurmi sanoi STT:lle sunnuntaina illalla.

Nurmi kuvailee onnettomuutta harvinaiseksi erityisesti suhteessa siihen, kuinka paljon vastaavaa liikennettä kulkee Suomen ja Viron, Ahvenanmaan sekä Ruotsin välillä. Edellinen vastaava tapaus oli vuonna 2013, jolloin sama alus menetti sähköt ja ajoi karille samalla alueella. Nurmen mukaan kyseessä on todennäköisesti vain erikoinen yhteensattuma.

Vuonna 2013 Amorella tarkastettiin ja alus pystyi jatkamaan matkaansa, mutta tällä kertaa kyytiläiset evakuoitiin pois. Nurmen mukaan evakuointia helpotti huomattavasti se, että matkustajia oli koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten takia poikkeuksellisen vähän. Hän tosin painottaa, että myös parinsadan matkustajan evakuointi on vaativa tehtävä.

–  Tämän parempaa säätä siihen ei olisi voinut olla, kun oli valoisaa, ei aallokkoa eikä juurikaan merkittävää tuulta, Nurmi kiittelee.

Otkes ilmoitti heti tuoreeltaan sunnuntaina aloittaneensa tapauksesta tutkinnan.

Viking Linen verkkosivujen mukaan M/S Amorella liikennöi reitillä Turku‒Tukholma ja se lähtee joka aamu Turusta ja palaa takaisin seuraavana aamuna.

Alus on rakennettu vuonna 1988 Jugoslaviassa alueella, joka on osa nykyistä Kroatiaa. Laivaesitteen mukaan pituutta Amorellalla on 169,4 metriä ja leveyttä 27,6 metriä. Syväys on 6,35 metriä. Alukselle mahtuu 2 480 matkustajaa, ja hyttipaikkoja on 1 946.

Alus on ollut myynnissä, sillä se on ollut Boijer-Svahnströmin mukaan määrä korvata reilun vuoden päästä uudella aluksella.