Viime vuonna noin joka viides vauva Suomessa syntyi keisarileikkauksella – WHO:n mukaan määrän tulisi olla alhaisempi
Kaikista raskauksista 19,6 prosenttia päättyi Suomessa viime vuonna keisarileikkaukseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan. Keisarileikkausten määrä pysyi pitkään vakaana, mutta on viime vuosina kasvanut vuosittain noin prosenttiyksiköllä.
Suomessa tehdään selvästi enemmän keisarileikkauksia kuin Norjassa, Islannissa ja Ruotsissa, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler tiedotteessa.
– Uuden WHO:n suosituksen mukaan keisarileikkauksia suositellaan ainoastaan lääketieteellisistä syistä eli keisarileikkaus tulisi tehdä vain niille naisille, jotka sitä tarvitsevat.
WHO:n mukaan keisarileikkauksia pitäisi olla korkeintaan 10–15 prosenttia synnytyksistä. Huhtikuussa Gissler kommentoi, että muissa OECD-maissa määrä on kuitenkin jopa Pohjoismaitakin korkeampi. Keisarileikkauksia tehdään enemmän maissa, joissa huomattava osa synnytyksistä tapahtuu yksityissairaaloissa.
Viime vuonna Suomessa syntyi lähes 50 000 lasta, mikä on noin seitsemän prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Synnyttäjien keski-ikä on noussut tasaisesti viimeiset vuosikymmenet ja oli viime vuonna 31,6 vuotta.
Reilu kolmannes vauvoista syntyi Uudellamaalla Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks), Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa.
Suomessa on 23 synnytyssairaalaa, joista valtaosassa synnytysten määrä kasvoi viime vuonna. Määrä väheni Länsi-Pohjan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Karjalan keskussairaaloissa sekä Oulun yliopistollisessa sairaalassa.
Viime vuonna kuudessa sairaalassa oli alle tuhat synnytystä, mikä on synnytystoiminnalle asetettu raja. Vuonna 2021 ei lopetettu yhtään synnytyssairaalaa.