Vihreiden Ohisalo uudistaisi kehysmenettelyä: "Kaikki velka kun ei ole samanar­voista"

Talous

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kirjoittaa blogissaan puolueen sivuilla velkakeskustelusta.

Ohisalon mielestä kehyksen ulkopuolelta tehtävät investoinnit vihreään siirtymään ja tki-panostuksiin torjuisivat ilmastokriisiä ja vahvistaisivat Suomen kilpailukykyä, vihreät kertoo tiedotteessa.

– Kaikki velka kun ei ole samanarvoista. On sitä velkaa, jonka joudumme maksamaan rahassa takaisin lainaajille. Ja on sitä velkaa, jota ei mitata euroissa. Tämä jälkimmäinen, ympäristö- ja ilmastovelka, on se velka, jota ihmiskunta on pitkään surutta ottanut, eikä moni vieläkään tunnu ymmärtävän miten massiivinen vaikutus sillä meihin jokaiseen on, Ohisalo kirjoittaa.

– Perustellut ilmasto- ja TKI-investoinnit tulisi käsitellä erilaisina menoina kuin juoksevat kulut. Sellaisina, joita varten lisävelka voidaan hyväksyä joko kehyksen ulkopuolisena menona tai muuten huomioida se kehystä korottavasti.

Ohisalo peräänkuuluttaa kehysmenettelyn uudistamista laajemminkin. Jatkossa kehysmenettelyssä tulisi hänen mielestään huomioida paremmin myös muutokset verojärjestelmään vaalikauden aikana.

– Tämä mahdollistaisi esimerkiksi sen, että kehykset eivät rajoittaisi saastuttamiseen kohdistuvien veronkorotusten kompensointia ihmisille ja yrityksille.