Vihreät ja perussuomalaiset "käyttävät somea vihan, ahdistuksen ja vastakkainasettelun synnyttämiseen" – keskustan varapuheenjohtaja haluaa someen lakisäätelyä

Sosiaalinen media

Politiikka on muuttunut some-aikana, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen kirjoittaa Suomenmaan Puheenvuoro-kolumnissaan.

– Populistiset puolueet, jotka eivät perusta politiikkaansa kokonaiskuvaan, hyötyvät somesta eniten. Ne myös hyötyvät ääripäiden välisestä vastakkainasettelusta. Suomessa perussuomalaiset ja vihreät ovat nämä puolueet. Harva edes ajattelee, että vihreiden olemassaolo on perussuomalaisten elinehto ja sama toisinpäin.

– Nämä puolueet käyttävät somea vihan, ahdistuksen ja vastakkainasettelun synnyttämiseen. Tällä on lieveilmiönsä. Voimakkaat tunteet loukkaavat ja aiheuttavat pelkoa ja ahdistusta nettimaailmassa. Tälle emme mahda mitään ja itse ajattelen, että keskusta ei voi toimia samoilla resepteillä, Honkonen korostaa.

Vaikka hyvätkin puolet ovat kiistattomia, Honkonen näkee sosiaalisen median myötä tapahtuneen hyvin vahingollisia asioita.

– Selvää kuitenkin on, että some-aika on etäännyttänyt suomalaisia toisistaan, syventänyt kahtiajakoa ja lisännyt ihmisten välistä vihaa ja vastakkainasettelua. Rokotevastainen valetieto leviää myös tehokkaammin, kuin ennen somea.

Opettajataustainen Honkonen katsoo myös somen kielteisiin vaikutuksiin nuorten elämässä.

– Väitän, että sosiaalinen media aiheuttaa mielenterveysongelmia todella paljon. Kiusaaminen ja häirintä on siirtynyt lapsuudesta lähtien verkkoon. Instagramissa pitää näyttää aina täydelliseltä, oli kyse leivonnaisista, lomamatkasta, pianonsoitosta tai ulkonäöstä.

– Heikkoja puolia tai ylipäätänsä elämän arkista, harmaata ja vaikeaakin todellisuutta ei koskaan näytetä. Tällaisen sisällön katselu päivästä toiseen aiheuttaa valtavat paineet nuorille. Kun tämä yhdistetään siihen, että useiden somealustojen toimintalogiikka ja sen kautta koko bisnesmalli perustuu koukuttavuuteen ja ahdistuksen herättämiseen, syntyy todella kurjistava kierre.

Some on tullut jäädäkseen, mutta haittoihin pitää puuttua. Tähän parhaita keinoja on Honkosen mielestä suora lainsäädäntö.

– Isot ympäristöongelmat on selätetty lainsäädännöllä, tupakan haitat on saatu kuriin päätöksillä ja niin saadaan somenkin haitat. Mutta kysymys kuuluu, kuka alkaa tähän savottaan? Keskustan tulee tätä työtä johtaa.