Venäjän ostoskeskusiskun oli mahdollisesti tarkoitus osua muualle, arvioi brittitiedustelu – Zelenskyi julkaisi videon hetkestä, jolloin ohjus iskeytyy rakennukseen

Brittitiedustelun mukaan siviiliuhreja aiheutunee Venäjän iskuista paljon myös jatkossa
Ukrainan sota

On mahdollista, että Venäjän ohjusiskun Ukrainan Krementshukin kaupungissa sijaitsevaan ostoskeskukseen oli tarkoitus osua läheiseen kohteeseen, kertoo Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

Sen mukaan Venäjän epätarkkuus pitkän kantaman iskuissa on ennenkin johtanut suuriin siviiliuhrien määriin. Venäjän pula nykyaikaisemmista tarkoista aseista sekä iskujen kohdentamisen suunnittelijoiden ammatilliset puutteet johtavat erittäin todennäköisesti uusiin siviiliuhreihin, puolustusministeriö arvioi.

Ostoskeskuksen iskussa on kuollut 18 ja haavoittunut liki 60 ihmistä, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset tiistaina Twitterissä. Viestin mukaan haavoittuneista 25 oli sairaalahoidossa.

Iskua ostoskeskukseen tutkitaan mahdollisena sotarikoksena, Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova kertoi yhdysvaltalaiselle NBC:lle tapahtumapaikalla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi valvontakameran tallentaman videon todistavan, että isku ostoskeskukseen oli tahallinen. Videon julkaisi muun muassa brittilehti Guardian keskiviikkona.

Videokuvassa näkyy, kuinka ohjus iskeytyy rakennukseen.

–  On selvää, että venäläiset tappajat saivat täsmälliset koordinaatit tätä ohjusiskua varten. He halusivat surmata niin monta ihmistä kuin mahdollista rauhallisessa kaupungissa, Zelenskyi sanoi videolla.

Zelenskyi kertoi aiemmin puheessaan, että tiistai-iltaan mennessä Ukrainan kaupunkeihin on osunut yhteensä yli 2800 venäläistä ohjusta. Lukua ei ole voitu tarkistaa puolueettomasta lähteestä.

Zelenskyin mukaan Ukrainan viranomaiset tekevät parhaansa tunnistaakseen kaikki iskuista vastuussa olevat venäläiset sotilaat.

–  Nimet, kasvot ja kaikki tiedot jokaisesta näistä terroristeista tulevat maailman tietoon. Kukaan heistä ei pysty välttämään vastuuta, eivätkä henkilökohtaiset pakotteet ole tarpeeksi näille ihmisille. Tuomio ja vankeusrangaistus ovat vähimmäismäärä, jonka he ansaitsevat, presidentti sanoi.