Venäjän juoni: Maksoi somevaikuttajille propagandan levittämisestä
Kolme korkean profiilin amerikkalaista sosiaalisen median vaikuttajaa on vastannut syytteisiin, joiden mukaan he ovat julkaisseet maksua vastaan Venäjälle myönteisiä videoita, brittilehti Guardian kertoo.
Oikeistolaiset somevaikuttajat Tim Pool, Dave Rubin ja Benny Johnson sanovat olevansa Venäjän disinformaatiokampanjan uhreja. Kolmikko on yhteydessä sisällöntuotantotoimistoon, jolle oli maksettu lähes yhdeksän miljoonaa dollaria Venäjä-mielisten videoiden julkaisemisesta.
Pool on Yhdysvalloissa suosittu podcast-juontaja, jolla on yli kaksi miljoonaa seuraajaa viestipalvelu X:ssä. Toukokuussa hän haastatteli ohjelmaansa entistä presidenttiä ja republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia, CNN kertoo.
Johnsonilla on X:ssä 2,7 miljoonaa seuraajaa ja Rubinilla 1,5 miljoonaa seuraajaa. Kaikki kolme sanovat tulleensa ”huijatuiksi” ja olevansa Venäjän suunnitelman ”uhreja”. He eivät kertomansa mukaan tienneet mitään Venäjän ”väitetystä juonesta”.
Yhdysvallat syytti keskiviikkona Venäjää yrityksistä vaikuttaa marraskuun presidentinvaaleihin.
Yhdysvaltain oikeusministeriön nostamien syytteiden mukaan Venäjän valtiollisen mediayhtiön RT:n työntekijät maksoivat 8,7 miljoonaa dollaria Tennesseen osavaltiossa toimineelle sisällöntuotantotoimistolle, joka on julkaissut lähes 2 000 Venäjän propagandaa toistavaa videota.
Eräässä tapauksessa yksi RT:n työntekijöistä pyysi yritystä tuottamaan videon, jossa Ukrainaa ja Yhdysvaltoja syytetään joukkoampumisesta moskovalaisessa konserttitalossa, vaikka Isis oli ilmoittanut olevansa vastuussa iskusta. Yrityksen omistaja vastasi, että eräs kommentaattoreista tuottaa videon ”mielellään”.
Yrityksen julkaisemat videot ovat saaneet yli 16 miljoonaa katselukertaa pelkästään YouTubessa, syyttäjät sanovat. Syytteiden mukaan yrityksen työntekijät eivät ymmärtäneet, että sen toimeksiantajat olivat Venäjän palveluksessa.
Oikeusministeriö ei nimeä yritystä, mutta CNN:n ja Guardianin mukaan ministeriön julkaisemat tiedot koskevat Tenet Media -nimistä, Tennesseessä toimivaa sisällöntuotantotoimistoa. Yritys ei ole kommentoinut asiaa julkisuudessa.
Guardianin mukaan yrityksen ohjelmissa on viime kuukausina esiintynyt korkean profiilin vieraita, kuten republikaanien kansallisen komitean RNC:n puheenjohtajana toimiva Donald Trumpin miniä Lara Trump, Trumpia tukeva entinen presidenttiehdokas Vivek Ramaswamy ja republikaanien arizonalainen senaattoriehdokas Kari Lake.
− Yritys ei koskaan paljastanut vaikuttajille − tai heidän miljoonille seuraajilleen − yhteyksiään RT:hen ja Venäjän hallitukseen, Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland sanoo lausunnossaan.
Oikeusministeriö on ottanut haltuunsa 32 amerikkalaista verkkotunnusta, joita on käytetty Venäjän propagandan levittämiseen.
Ministeriö kuvaili nostamaansa syytettä maan hallinnon tähän mennessä merkittävimmäksi yritykseksi vastustaa Venäjän väitettyjä yrityksiä levittää disinformaatiota ennen marraskuun presidentinvaaleja.
Syytteiden mukaan Venäjän tavoitteena oli muun muassa tuottaa sisältöä ja uutisia, jotka suosivat Donald Trumpia ja muita poliitikkoja, joiden Kreml katsoo suhtautuvan myönteisesti Venäjän intresseihin.
Yhdysvallat on lisäksi nostanut rahanpesusyytteet kahta RT:n työntekijää vastaan ja asettanut pakotteita RT:lle, sen toimitusjohtajalle Margarita Simonjanille ja yhdeksälle muulle yhtiön työntekijälle.
RT lopetti toimintansa Yhdysvalloissa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. RT vastasi pilkallisesti uutistoimisto Reutersin kommenttipyyntöön:
– Elämässä on kolme varmaa asiaa: kuolema, verot ja RT:n sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin.