"Syvästi pettynyt" Venäjän EU-lähettiläs Sky Newsille: Venäjän vahvistettava puolustustaan Suomen rajalla, jos Suomi liittyy Natoon

Venäjä

Venäjän on vahvistettava puolustuksia Suomen vastaisella rajallaan, jos Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, väittää Venäjän EU-lähettiläs Vladimir Tshizhov.

Brittiuutiskanava Sky Newsille Suomen Nato-aikeita kommentoinut Tshizhov kertoi olevansa ”syvästi pettynyt ja surullinen” Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksistä. Tshizhov sanoi, ettei hän voi ymmärtää, miksi Suomi ”haluaa muuttua Naton reuna-alueen takapajulaksi”.

Lähettilään mukaan Suomen jäsenyys vaatisi tiettyjä sotilasteknisiä toimia, kuten puolustusvalmistelujen vahvistamista rajalla. Tämä ei välttämättä kuitenkaan tarkoittaisi joukkojen ja tankkien vaan vaikkapa tutkien lähettämistä rajalle.

– Tämä vaatii varmasti Venäjän puolustusasemien uudelleenarvioinnin, hän sanoi.

Tshizhovin varoitukset heijastelevat Venäjän hallinnon aiempia kommentteja, joiden mukaan Suomen liittyminen Natoon olisi uhka Venäjälle.

Tshizhov väitti myös, ettei Venäjällä ollut aikomusta ottaa haltuunsa maa-alueita Ukrainasta, vaan että se halusi ainoastaan taata Itä-Ukrainan itsenäisiksi julistautuneiden ”kansantasavaltojen” turvallisuus ja riisua Ukraina aseista.

Hän sanoi Sky Newsille uskovansa sodan päättyvän neuvotteluilla.

– Miltä se näyttäisi tarkalleen, sitä ei kukaan tiedä. Mutta periaatteessa se tarkoittaisi, että Ukrainasta tulee neutraali, sitoutumaton valtio ilman ulkomaisia joukkoja alueellaan.

Ukrainan tulisi myös tunnustaa Donbassin itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin separatistitasavallat sekä Krimin yhdistämisen Venäjään, Tshizhov sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että hän voi neuvotella Ukrainan sitoutumattomuudesta, mutta että hän ei voi hyväksyä sopimusta, joka luovuttaisi pois maa-alueita tai antaisi Venäjän joukkojen jäädä maahan.