Vehviläinen puolustaa keskustan perusturvamallia: Vastikkeeton perustulo on utopiaa

”Mallimme idea on, että perusturvan saajien tulee olla työelämän käytettävissä”
Perusturva

Keskustan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen näkee, ettei vastikkeetonta perustuloa voi toteuttaa. Keskustan torstaina julkistettu perustulomalli pyrkii yksinkertaistamaan ja yhdistämään nykyisiä sosiaaliturvaetuuksia saman katon alle.

Vehviläinen lausuu blogissaan keskustan sivuilla, ettei niin sanottua klassista mallia, vastikkeetonta ja kaikille samansuuruista perustuloa ole mahdollista toteuttaa.

– Mallimme idea on, että perusturvan saajien tulee olla työelämän käytettävissä. On minulle ja keskustalle täysin selvää, että terve työikäinen ihminen osallistuu työelämään, jos työtä vain on tarjolla.

Ministeri näkee tärkeänä elementtinä keskustan mallissa myös työn ja perusturvan yhteensovittamisen.

– Ratkaisisimme perusturvan ja työtulojen yhteensovituksen etuuden käänteisellä tuloverolla. Näin perusturvan päälle hankituista lisätuloista jäisi ihmiselle itselleen aina kohtuullinen määrä tuloja käteen.

Työllistymistä tukevia palveluita keskusta uudistaisi ”yhden luukun ratkaisulla”.

– Se tarkoittaa sitä, että ihminen pääsisi itse nykyistä nemmän vaikuttamaan itselleen sopivien mm. työllistymis- ja koulutuspalveluiden sisältöön, Vehviläinen avaa.

Aiemmin perjantaina julkistettujen hallituksen perustulokokeilun tulosten Vehviläinen näkee tukevan ajatusta vastikkeellisuudesta. Tulosten mukaan kokeiluun valittujen hyvinvointi ja luottamus omaa elämää kohtaan parani, mutta työllistymiseen perustulolla ei ollut vaikutusta.

Vehviläisen mielestä kokeilutoimintaa on jatkettava sosiaaliturvauudistusta tehtäessä. Hän näkee, että kuluvalla vaalikaudella rakennettu kansallinen tulorekisteri antaa mahdollisuudet käänteisen tuloveron kokeilulle, joka antaisi osviittaa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisesta. Aiemmin perjantaina käänteisen tuloveron kokeilusta otti kantaa myös keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni.