Keskustanuoret puolustaa perustulon vastikkeettomuutta – "Kokeilulla pystyttiin todistamaan, että vastikkeeton perustulo ei passivoi ihmisiä"

Nuorisojärjestö toivoo kokeilua negatiivisesta tuloverosta seuraavalla hallituskaudella
Perustulo

Keskustanuoret näkee, että perjantaina julkistetun perustulokokeilun tulokset puoltavat perustulon vastikkeettomuutta. Kokeilu toteutettiin täysin vastikkeettomana perustulona.

– Alustavista tuloksista käy ilmi, että kokeiluun osallistuneet kokivat elämäntilanteensa vähemmän stressaavaksi ja kärsivät vähemmän terveysongelmista kuin verrokkiryhmä, joka ei ollut kokeilun piirissä. He myös luottivat vahvemmin tulevaisuuteensa ja yhteiskunnallisiin vaikutusmahdollisuuksiinsa, järjestö kirjoittaa kannanotossaan.

– Jo tällä suhteellisen lyhyellä ja kapea-alaisella kokeilulla pystyttiin todistamaan, että vastikkeeton perustulo ei passivoi ihmisiä, kuten usein väitetään. Sen sijaan se tuottaa hyvinvointia ja luottamusta tulevaisuuteen, mikä on myös työllistymisen edellytys. Ihmisen täytyy voida hyvin, jotta hän jaksaa ja pystyy etsimään sekä vastaanottamaan työtä, keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen linjaa.

Nuorisojärjestö muistuttaa, että vaikka perustulokokeilun piirissä olleiden työllisyys ei kasvanut, ei se myöskään pienentynyt verrokkiryhmään nähden.

Keskustanuoret kertoo kannattavansa vastikkeetonta, negatiiviseen tuloveroon pohjautuvaa perustuloa. Seuraavalla hallituskaudella onkin nuorisojärjestön mielestä käynnistettävä negatiivisen tuloveron kokeilu.

– Meillä on edessämme valtava sosiaaliturvauudistus, jossa nykyistä tukijärjestelmäämme on uudistettava muuttuvan maailman tarpeisiin. Nyt toteutettu kokeilu edustaa rohkeaa kokeilukulttuuria, jonka toivomme jatkuvan myös ensi vaalikaudella. Seuraavaan hallitusohjelmaan onkin kirjattava negatiivisen tuloveron kokeilu, joka laajennetaan koskemaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia kansalaisia, Mäkeläinen vaatii.

Kokeilua negatiivisesta tai käänteisestä tuloverosta ovat esittäneet myös keskustan perustulolinjauksia valmistellut varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja hallituksen kokeilua osaltaan luotsannut ministeri Anu Vehviläinen.