Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen

Työllisyys

Vasemmistoliitolla ja RKP:llä on työllisyyspäätösten aikataulusta sama näkemys kuin pääministeri Sanna Marinilla (sd.). Käytännössä siis päätösten, joilla tavoitellaan 30  000:ta uutta työpaikkaa, ei tarvitse olla valmiina vielä budjettiriihessä syyskuussa vaan tämän vuoden loppuun mennessä.

–  Näen sen niin, että mitä pikemmin saamme tämän vuoden puolella tehtyä niitä päätöksiä, jotka johtavat 30  000 päätösperusteiseen työpaikkaan, sen parempi. Mutta on aivan turhaa hirttäytyä siihen, että juuri tiettynä päivämääränä ne pitää olla, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson STT:lle.

Myöskään vasemmistoliitossa ei lukittauduta hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan työllisyystoimet pitäisi olla selvillä budjettiriihessä, sillä koronakriisi on muuttanut asetelmia olennaisesti.

–  Koko työllisyyden lisäämisen paketti pitää käydä budjettiriihessä läpi, mutta kiire on vain ensi vuoden budjettiin liittyvillä toimilla, sanoo vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo STT:lle.

Kansanedustaja Saramo kommentoi puolueen asioita puheenjohtaja Li Anderssonin ollessa kesälomalla.

Henrikssonin mukaan suuri osa työllisyyttä lisäävistä päätöksistä pitää kuitenkin olla kasassa budjettiriiheen mennessä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei ollut tavoitettavissa haastatteluun torstaina.

Keskustassa on ollut erilaista ääntä kellossa. Puheenjohtaja Katri Kulmuni linjasi keskiviikkona, että päätökset pitää olla jo budjettiriihessä. Myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää kiinni tästä aikataulusta.

Marin sanoi, että lisätalousarvion yhteydessä kesäkuun alussa hallitus sopi, että aikataulu voi joustaa. Kulmuni totesi, että budjettiriihessä pitää olla päätökset 30  000 työpaikasta, muusta aikataulusta ei ole sovittu.

Henrikssonin mukaan viisikko keskusteli asiasta lisätalousarvion yhteydessä kesäkuun alussa, ja paikalla keskustasta oli Kulmuni.

–  Olemme todenneet, että 30  000:sta pidetään kiinni, mutta johtuen koronasta ajanjakson kanssa saattaa tulla hieman haasteita. Keskustelua siitä, mitä kukin ministeri on tästä ymmärtänyt, on mielestäni turhaa käydä.

Hänen mukaansa myös Vanhasen kanssa on sittemmin käyty läpi, mitä aiemmin keskusteltiin.

–  Jokainen nyt aina välillä ymmärtää asioita omalla tavallaan, hän kuittaa.

Budjettiriihessä on tarkoitus keskustella myös, mikä on hallituksen uusi kunnianhimoisempi tavoite työllisyyden lisäämisestä koko vaalikaudella. Hallitus on linjannut, että koko vaalikauden aikana työpaikkoja pitää syntyä enemmän kuin alkuperäinen tavoite 60  000.

RKP pitää keskustelun käymistä tärkeänä. Vasemmistoliiton mukaan maailmantalouden tilanteesta johtuen työllisyystavoitetta ei olisi realistista nostaa. Alkuperäisen tavoitteen saavuttaminen voi kestää jopa alkuperäistä tavoitetta pidempään.