Vanhanen suosittelee perussuomalaisille irtiottoa EU:sta: “Siitähän tosiasiassa on kyse“

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mielestä siitä olisi kannattanut olla huolissaan, jos EU ei olisi ryhtynyt toimiin koronatuhojen estämiseksi.
Eduskunta

Oppositio on jatkanut hyökkäystään EU:n elpymispakettia vastaan.

Tiistaina eduskunnassa oli vuorossa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen jättämä välikysymys, jossa puolueet väittävät 750 miljardin euron koronapottia Suomen edun vastaiseksi.

Oppositiopuolueet paikkaisivat pandemian taloustuhoja yksittäisten jäsenmaiden omilla elvytyspaketeilla.

Oman välikysymyksensä jättävä kokoomus kritisoi pakettia lähinnä siitä, ettei rahoituksen ehtoja ole määritelty riittävän tarkkarajaisesti.

Tiistain välikysymystä puolue piti pohjavireeltään liian EU-skeptisenä.

Sähäkässä välikysymysväännössä pääministeri Sanna Marinin (sd.) viime heinäkuussa neuvottelemaa elpymispakettia moitittiin askeleeksi kohti liittovaltiota ja velkaunionia.

Välikysymyksen jättäneiden puolueiden mukaan EU-johtajien sopu rikkoo unionin perussopimuksia ja mahdollistaa uusien rahoitusvälineiden luomisen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) palautti kriitikoiden mieliin tilanteen, jossa sopua elpymispaketista sorvattiin.

Vanhasen mukaan paketin syntymistä suurempi huolenaihe olisi ollut se, ettei EU olisi millään tavalla pyrkinyt vastaamaan pandemiaan.

Rahaministeri painotti, että yhteinen sisämarkkina vaatii huolenpitoa, jotta Eurooppa ei jää jälkeen maailmantalouden kovassa kilpailussa.

– Luuletteko, että siitä joku ilo syntyisi meille, että Italia kaatuisi?

 Perussuomalaisten puheita herkällä korvalla kuunnellut Vanhanen totesi, että puolueen olisi hyvä ottaa selkeä ”irtiotto” EU:sta.

– Siitähän tosiasiassa on kyse.

– Te olette itse asiassa eri mieltä järkevyydestä olla EU:n jäsenenä.

Kokoomuksen kriittisiä huomioita Vanhanen kuvaili ”suhteellisiksi arviointikysymyksiksi”

– Siihen nähden, että kyse on kuitenkin pitkään aikaan EU:n suurimmasta, akuutimmasta päätöksestä, niin kyllä tämä teidän irtiottonne on merkittävä ja merkillepantava, Vanhanen piikitteli perinteisesti EU-myönteisyydellään ylpeillyttä puoluetta.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mielestä täysistunnossa kuullut moitteet eivät sopineet koronakriisiin, vaan niissä kaikui eurokriisin ja finanssikriisin aikainen ajattelu.

Tuppurainen huomautti, että eurokriisin jälkeisen tiukan talouspolitiikan on sittemmin arvioitu hidastaneen elpymistä.

Lisäksi ministeri viittasi taloustieteilijöihin, jotka uskovat yhteisen finanssipoliittisen elvytyksen hyödyttävän Suomen kaltaista avotaloutta.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavion mielestä Suomen ei ole järkevää rahoittaa kilpailijamaitaan.

Hän tivasi pääministeri Sanna Marinilta, kuinka paljon Suomi voi joutua maksamaan elpymisvälineestä.

Kokoomuksen Ilkka Kanerva puolestaan syytti hallitusta ”uhkakuvien maalaamisesta” sen sijaan, että oppositio saisi kuulla selkeitä vastauksia.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah totesi, että monessa EU-maassa yritetään edelleen palautua finanssikriisin tuhoista.

Puoluejohtajasta on epäilyttävää, että osa elpymisvälineen varoista jaetaan sellaisten talouslukujen perusteella, jotka ovat peräisin koronaa edeltäneistä tilastoista.

Pääministeri Marinin mukaan Suomen laskennallinen enimmäisvastuu voi olla 2,8 miljardia euroa vuodessa.

Hän korosti, että Suomi oli valmis kompromissiin viime vuoden neuvotteluissa juuri siksi, että vastuut pienenivät.

– Jos tulisi sellainen tilanne, että jokin jäsenmaan ei pystyisi hoitamaan osuuttaan, reaalimaailmassa asiasta keskusteltaisiin uudestaan. Meillä on enimmäisvastuu tarkasti määritelty.

Kommentit (9)

 • Lukija67

  Vanhaselle minä suosittelisin eroa punqvihreästä hallituksesta

 • Lukija23

  lämpimikseen, näötösluontosest perusfonit höpäjäät, tälläkiip palstal

 • Lukija21

  Vanhanen vaati välikysyjiltä yksilöityä selitystä Italian saamista EU-tuista. Taloussanomien ja monen muun tiedotusvälineen mukaan: ”Suurin hyötyjä on Italia, joka pääministeri Giuseppe Conten mukaan saa paketista 81 miljardia tukina ja 127 miljardia euroa lainoina. Kaikkiaan osuus on 28 prosenttia koko tukipaketista”. Kyllä tämä kutakuinkin 200 mrd euroa tekee. Italian pääministeri tosin on jo vaihtunut vielä härskimpään kotiinpäin vetäjään.

  • Lukija55

   Nyt en ymmärrä Lukija27 logiikkaa. Italia on ollut ja on edelleen elvytyspaketista huolimatta Edun nettomaksajia kuten Suomikin. Elvytyspaketista heidän nettohyötynsä on n. 30 miljardia.

   • Lukija21

    Taloussanomien valeuutisia?
    YLE 15.1. 2021
    ”Taustalla erimielisyydet EU-tukien käytöstä.
    Renzi on jo pitkään arvostellut hallitusta sen harjoittamasta politiikasta Italian EU:lta saaman yli 200 miljardin euron koronaelvytystuen suhteen”. Renzi veti puolueensa tuen pois.
    Joku puhuu muunneltua totuutta tai tahallaan laskee luvut väärin.

    • Lukija55

     Tuon logiikan mukaan myös Suomi hyötyy elvytyspaketista 2,7 miljardia euroa. Silloin lasketaan vain saatu tuki puhtaana käteen.

     • Lukija21

      Näinhän sitä väitetään. Kylillä kerrotaan kuinka paljon tukea tulee ja mitä sillä tehdään. Takaisin maksamisesta ei juuri puhuta muuta kuin, että inflaatio syö velat ja EU kerää verot. Kyse oli Italian SAAMASTA tuesta.

 • Lukija90

  Ei ole talousmaa Ruotsi eurossa,josta Suomenkin pitää lähteä. Ei siis EU:sta pois. Älkää nyt kepuministerit vääristelkö punavihermäisesti. Katsotaan tarkkaan kuinka kukin kansanedustaja äänestää huomenna. Maamme puolesta vai Suomea Euroopan osavaltioksi ajamalla ja valtavasti velkaantumalla lastemme ja heidän lasten piikkiin. Kuntien rahoihin iso miinus EU-miljardeista Italian mafialle mm.tottakai.

  • Lukija69

   Ruotsi on myös mukana EU-tukipaketissa vaikka ei olekaan eurossa.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen