Vanhanen palasi ”pääministeriksi” kyselytunnilla – työllisyyden ”hokkuspokkus-temppuja” ei luvassa

Eduskunnan kyselytunti

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei suostu lupaamaan epäuskottavia työllisyystemppuja ensi syksylle.

Vanhanen teki eduskunnan kyselytunnilla selväksi mittavia työllisyystoimia vaatineelle kokoomukselle, että taikurin hattua ei tähän hätään löydy.

– En näe, että minulla olisi keinoja syksyn budjettiriiheen tehdä hokkuspokkus-temppua sadastatuhannesta uudesta työpaikasta. Tällaista en ole lupaamassa.

Vanhanen vastasi kokoomuksen Janne Heikkiselle, joka kysyi Vanhaselta,  voiko tämä sitoutua esittämään budjettiriihessä keinot vähintään 100 000 uuden työllisen saamiseksi vaalikauden loppuun mennessä.

– En siihen pysty ja hallitus ei pysty tällä aikataululla tähän. Mittakaavassa pitää olla realistinen, mikä on valtiovallan ja julkisen sektorin mahdollisuuksien rajoissa. Ja tällaisen lupauksen tai odotuksen asettaminen ei ole uskottavaa.

Vanhasen mukaan on parempi, että poliittisessa päätöksenteossa otetaan tosiasiat huomioon.

– Niitä keinoja näin nopeasti ei voida löytää.

Hallitushommiin eduskunnan puhemiehen paikalta hälytetty Vanhanen palasi kevätistuntokauden viimeisellä kyselytunnilla vuosikymmenen tauon jälkeen myös ”pääministeriksi”, kun hän sijaisti ministeriaitiossa pääministeri Sanna Marinia (sd.).

Perussuomalaisten Leena Meri jopa puhutteli Vanhasta pariin otteeseen pääministeriksi.

– Ei palata enää vuosisadan alkupuolen nimikkeisiin, Vanhanen ohjeisti.

Valtiovarainministerin arvion mukaan finanssipolitiikan kiristämisen mahdollinen aika voisi olla aikaisintaan vuonna 2022.

– Ensin pitää elpyminen markkina-alueilla ja kotimaassa saada sellaiseksi, että ikään kuin elvytyksen kanssa ristiriitaisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä. Mutta verotuksen ja menojen, jos niihin puututaan, tähtäin on vuonna 2022.

Kokoomuksen Heikkinen huomautti, että TEMin tilastojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodessa yli 430 000:een. Työttömyysaste on noussut jo yli 10 prosentin.

Vanhanen myönsi luvut murheellisiksi.

– Erityisesti lomautettujen määrä on kasvanut voimakkaasti. Paitsi että työttömyys on noin 10 prosenttia, jos lasketaan lomautetut mukaan, ollaan yli 17 prosentissa.

Vanhasen mukaan romahdus on ollut nopeampi kuin finanssikriisissä ja perustuu ennen kaikkea kotitalouksien ja yritysten tuntemaan epävarmuuteen. Lisää iskuja on tulossa viennin vaikeuksien takia.

– Kaikkialla meidän markkina-alueella kansantuotteet ovat viiden, kuuden, seitsemän, kahdeksan prosentin alentumassa. Siitä tulee seuraamaan viennille ja meidän taloudellemme isoja vaikeuksia.

Vanhasen mukaan syyskuun budjettiriihessä hallitus tulee tekemään konkreettisia työllisyyspäätöksiä, joidensisältö ja mittakaava on valmistelussa.

– Ja hallitus tulee lisäksi korottamaan aiemmin asetettua 60 000 työllisen tavoitetta ylemmäksi. Niiden keinot haetaan sitten myöhemmin.