Valko-Venäjä syytti taas Puolaa rajakriisin kärjistämisestä, sotilaat käyttivät kyynelkaasua ja vesitykkejä ihmisiä vastaan

Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari vaati medialle ja avustusjärjestöille vapaata pääsyä rajalle
Rajakriisi

Valko-Venäjä syytti tiistaina Puolaa siirtolaiskriisin kärjistämisestä maiden rajalla sen jälkeen kun Puolan sotilaat olivat käyttäneet kyynelkaasua ja vesitykkejä rajalla kiviä heitelleitä ihmisiä vastaan.

–  Puolan tavoite on tullut täysin selväksi: se haluaa kärjistää tilannetta yhä enemmän tukahduttaakseen kaiken saavutetun edistyksen, väitti Valko-Venäjän ulkoministeriön edustaja Anataoli Glaz.

– Olemme nähneet tänään Puolan puolelta suoria provokaatioita ja huonossa asemassa olevien epäinhimillistä kohtelua, hän jatkoi.

Myös Venäjä tuomitsi kyynelkaasun ja vesitykkien käytön ihmisiä vastaan. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan sitä on täysin mahdotonta hyväksyä.

Puolan puolustusministeriön mukaan rajalla olevat ihmiset yrittivät käydä sotilaiden kimppuun ja tuhota raja-aidan. Puolan viranomaisten mukaan kahakoissa loukkaantui poliisi, rajavartija ja sotilas.

Puolan mukaan rajavyöhykkeelle on sijoitettu noin 15 000 sotilasta. Lisäksi rajalla on satoja rajavartijoita ja poliiseja.

Puolan raja-alueella vieraillut Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Dunja Mijatovic kuvasi tilannetta erittäin vaaralliseksi ja vaati samalla sekä medialle että avustusryhmille vapaata pääsyä rajalle.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoi hallituksensa istunnossa tiistaina, ettei ”tämän niin sanotun ongelman voi antaa kuumentua selkkaukseksi”.

–  Nyt pääasiana on suojella meidän maatamme ja kansaamme eikä sallia yhteenottoja, Lukashenka lisäsi valtiollisen uutistoimiston Beltan mukaan.

Lukashenka keskusteli kriisistä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa maanantaina. Kyse oli ensimmäisestä puhelinkeskustelusta läntisen johtajan kanssa sen jälkeen, kun Lukashenka tukahdutti viime vuonna suuret mielenosoitukset hallintoaan vastaan.

Merkelin toimiston mukaan keskusteluissa käsiteltiin humanitaarisen avun toimittamista rajalla olijoille, joiden joukossa on paljon pieniä lapsia.

Lukashenkan mukaan molemmat olivat yhtä mieltä siitä, ettei kukaan kaipaa tilanteen kärjistymistä, ei EU eikä Valko-Venäjä. Sen sijaan Lukashenkan mukaan hänen näkemyksensä olivat ”erilaiset” siitä, kuinka siirtolaiset ovat tulleet Valko-Venäjälle.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia kostoksi maalle asetetuista pakotteista. EU:n ulkoministerit sopivat maanantaina uusista Valko-Venäjän vastaisista pakotteista. Myös Yhdysvallat on sanonut laajentavansa pakotteita.

Irak on sanonut aloittavansa tällä viikolla niiden irakilaisten kotiuttamisen, jotka haluavat palata vapaaehtoisesti Valko-Venäjältä.

Irakin Moskovassa olevan suurlähetystön mukaan torstaina lennätetään noin 200 ihmistä takaisin Irakiin.

Monet siirtolaiset eivät kuitenkaan halua palata kotiin.

EU on pyytänyt lopettamaan lentoja Valko-Venäjälle. Turkkilainen lentoyhtiö Turkish Airlines on kieltänyt irakilaisten, syyrialaisten, jemeniläisten ja afganistanilaisten lennot Turkin kautta Valko-Venäjälle. Lisäksi syyrialainen yksityinen Cham Wings Airlines on sanonut lopettavansa lennot Minskiin.

Valkovenäläinen Belavia on myös sanonut, ettei se päästä syyrialaisia, irakilaisia, jemeniläisiä ja afganistanilaisia lennoilleen Dubaista Minskiin.

Ainakin 11 siirtolaista on kuollut molemmilla puolilla rajaa, kertovat avustusjärjestöt.