HS: Rajavartiolaitoksen päälliköltä esitys: "Näin on tehty Latviassa, Liettuassa ja Puolassa"

On todennäköistä, että jonkinlaisten aidan rakentamista Suomen ja Venäjän rajalle harkitaan tulevaisuudessa, päällikkö Pasi Kostamovaara sanoo.
Politiikka

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla leimahtanut konflikti osoittaa, että Suomen valmiuslakia pitää arvioida uudelleen.

Tätä mieltä on Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara.

– Nyt näyttää hyvin selvältä, että siirtolaisia käytetään painostamisen välineenä. Tässä tilanteessa pitää arvioida toimivaltuuksia ja sitä, tunteeko valmiuslaki riittävän hyvin tilanteen, jossa siirtolaisia käytetään painostamisen välineenä, Kostamovaara sanoo Helsingin Sanomille.

Päällikkö kertoo Rajavartiolaitoksen olevan tyytyväinen siihen, että päättäjät ovat ilmaisseet halukkuutensa arvioida valmiuslain poikkeusoloja.

– On hyvä myös arvioida tarpeet nimenomaan sisäisen turvallisuuden viranomaisten lisätoimivaltuuksille, joita siellä ei käytännössä ole.

Kostamovaaran mielestä siirtolaisten käyttö painostukseen saisi lainsäädännössä täyttää poikkeusolojen tunnusmerkit.

– Näin on tehty käytännössä Latviassa, Liettuassa ja Puolassa.

Päällikön mukaan poikkeusolojen toimivaltuudet voisivat edellyttää esimerkiksi nopeasti käyttöönotettavia alueellisia poikkeusoloja raja-alueelle ja maahantulijoiden liikkumis­vapauden rajoittamista.

Siihen Kostamovaara ei ota kantaa, pitäisikö turva­paikka­oikeutta rajoittaa joissakin nimenomaisissa poikkeusoloissa.

– Tämän arviointi kuuluu poliittisille päätöksentekijöille ja lainsäätäjille.

Kostamovaara tähdentää, että viranomaisten on voitava toimia määrätietoisesti ja uhkaa torjuen, jos siirtolaisten liikkeissä on ilmiselvästi kyse vihamielisestä painostamisesta.

Hänen mukaansa Rajavartiolaitoksessa on huolestuttu siitä, että Valko-Venäjän tapahtumat vaikuttavat rajaturvallisuuteen.

– Meidän pitää analysoida tilannetta, jos Suomen rajoilla alkaisi tapahtua tällaista. Mitkä ovat meidän valmiutemme vastata, miten meidän pitäisi toimia, ja millä perustella voisimme toimia?

Tällä hetkellä Raja­vartio­laitoksen toimivaltuudet eivät Kostamovaaran mukaan mahdollista rajan ylittäjien palauttamista ilman että heidän asiansa selvitetään. Hänen mukaansa rajaviranomaiset eivät voi toimia toisin ilman erillisiä poliittisia päätöksiä.

– Minulla ei ole pienintäkään epäilystä sen suhteen, etteikö Suomessa tällaisia päätöksiä tilanteen vallitessa tehtäisi. Tähän minä kyllä luotan.

Aidan rakentamista Suomen ja Venäjän rajalle Kostamovaara ei tyrmää.

– Kyllä me varmaan tätä harkitsemme tulevaisuudessa, varsinkin jos näyttää siltä, että turvapaikkaoikeuden rajoittamiseen voitaisiin joissakin tilanteissa jopa mennä. Siinä tilanteessa tietenkin fyysinen este on lähestulkoon välttämätön.