Vaaleja on leimannut taloustoimien konkretian puute, sähköiset tentit ja puolueiden sulkeminen pois hallitusyhteistyöstä
Taistelu suurimman puolueen paikasta on näkynyt ainakin vaalitenttien sähköisyytenä.
– Harvoin meillä noin paljon heristellään sormea puheenjohtajatenteissä, sanoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuspäällikkö Sami Borg.
Ylen tuoreimman gallupin mukaan kokoomusta äänestäisi 19,8 prosenttia, perussuomalaisia 19,5 prosenttia ja SDP:tä 18,7 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Helsingin yliopiston yliopistotutkija Jenni Karimäen mukaan tiukka vaalitilanne näkyy puheenjohtajatenttien intensiteetissä.
– Kannatuserot ovat pieniä eikä yhdelläkään näistä kolmesta puolueesta ole varaa olla millään tavalla varma voitostaan. Sellaisesta perspektiivistä näihin keskusteluihin lähdetään, hän sanoo.
Karimäen mukaan oli odotettua, että talouskulma hallitsee kevään eduskuntavaaleja.
– Itseäni on jossain määrin yllättänyt se, että talouskeskustelusta on jäänyt konkretia puuttumaan. Se on jäänyt vähän ylätasolle.
Hän lisää, että puolueet eivät ole esittäneet kovin selkeitä vaihtoehtoja siitä, miten tavoitteet saadaan toteutettua.
– Se on jäänyt aika ilmaan, hän sanoo.
Tiukka vaalitilanne on näkynyt Karimäen mukaan ainakin siinä, että monet puolueet ovat linjanneet hyvissä ajoin, kenen kanssa he eivät ole valmiita lähtemään hallitukseen.
– Puolueissa on varmasti tehty arvioita, että omalle kannatukselle on hyötyä, että etukäteisilmoituksia tehdään. On arvioitu, että se saisi liikkuvat äänestäjät kääntymään oman puolueen kannalle ja siten saataisiin niitä ratkaisevia prosenttiyksiköitä, Karimäki sanoo.
Hän kuitenkin lisää, että kyse ei ole vain taktikoinnista. Taustalla on myös puhtaasti arvokysymyksiä.
– Se kertoo ehkä myös politiikan jonkinlaisesta napaistumisesta. Poliittisessa keskustelussa on teemoja, jotka liittyvät arvoihin ja identiteettiin, joissa sovitteluratkaisun ja kompromissin löytyminen on lähtökohtaisesti todella vaikeaa.
Borg sanoo, ettei tällainen etukäteinen ulossulkeminen ole Suomessa tyypillistä. Aiemmin on hänen mukaansa yleensä sanottu, että käydään vaalit ensin, ja sitten vasta otetaan kantaa hallituskumppaneihin.