Uutissuomalainen: "Passi ainoastaan syrjii ja jakaa ihmiskuntaa kahtia" – koronapassin laajemmasta käytöstä lausuntokasa

Hallituksen aikomus laajentaa koronapassin käyttöä on poikinut poikkeuksellisen paljon lausuntoja yksityishenkilöiltä.
Koronapassi

Lausuntoja oli kertynyt lausuntopalveluun perjantaina alkuillasta yhteensä jopa lähemmäs 1 700. Niistä valtaosa on yksityishenkilöiltä. Lausuntoaika päättyy maanantaina.

– Määrää voi luonnehtia poikkeuksellisen suureksi juuri yksityishenkilöiden osalta, sanoo hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Uutissuomalainen kävi läpi satakunta satunnaisesti valittua yksityishenkilön lausuntoa. Niissä suhtaudutaan koronapassin käytön laajentamiseen ja koko koronapassiin kielteisesti.

– Koronapassin käyttöönottoa ei pidä laajentaa, eikä sitä olisi alun perinkään pitänyt ottaa käyttöön. Se on syrjivä kontrolloinnin väline, joka on perustuslain, yhdenvertaisuuslain sekä Suomen solmimien kansainvälisten sopimusten vastainen, kirjoittaa yksi yksityishenkilö.

– Koronapassin laajentamisessa ei ole mitään järkeä. Passi on osoittautunut täysin käyttökelvottomaksi estämään tartuntoja. Passi ainoastaan syrjii ja jakaa ihmiskuntaa kahtia, kirjoittaa toinen.

– STM:n pitäisi keskittyä siihen, miten sairastuneet hoidetaan, eikä lähteä jakamaan kansaa kahteen luokkaan koronapassijärjestelmällä, kirjoittaa kolmas.

Kaikkien lausuntojen joukossa on myös myönteisiä kannanottoja. Esimerkiksi sote-alan ammattiliitto Tehy suhtautuu hallituksen esityksen luonnokseen myönteisesti.

– Terveysturvallisuuden parantamiseksi ja tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi tehtävät toimenpiteet ovat perusteltuja globaalissa pandemiatilanteessa, Tehy kirjoittaa.

Koronapassin käytön laajentaminen tarkoittaisi sitä, että passi voitaisiin ottaa vapaaehtoisesti käyttöön myös tilanteissa, joissa toiminnanharjoittajiin ei kohdistu rajoituksia. Alun perin passi otettiin käyttöön Suomessa viime lokakuussa vaihtoehtona rajoituksille.

Tällä hetkellä koronapassi on poistettu käytöstä koronaviruksen leviämisalueilla tammikuun loppuun. Hallitus haluaa muuttaa koronapassisäännöstä niin, että jatkossa passia voitaisiin käyttää matalan riskin yleisötilaisuuksissa, vaikka korkeamman riskit tilaisuudet olisi rajattu passin käytön ulkopuolelle.