Uutissuomalainen: Luke ennustaa lihan ja maidon kulutuksen romahtavan – peltopinta-alan tarve vähenee 20–40 prosenttia
Suomalaisten lihan ja maitotuotteiden kulutus romahtaa jopa puoleen nykyisestä vuoteen 2050 mennessä, arvioi Luonnonvarakeskus (Luke) tuoreessa ennusteessaan. Jo vuoteen 2035 mennessä kulutuksen arvioidaan vähenevän neljänneksellä. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.
Maltillisemmassakin skenaariossa Luke arvioi lihan ja maitotuotteiden kulutuksen vähenevän 30 prosentilla nykyisestä seuraavien 30 vuoden aikana.
Kulutuksen romahtaminen tarkoittaisi peltopinta-alan tarpeen vähenemistä 20–40 prosentilla.
Tiedot käyvät ilmi Uutissuomalaisen haltuunsa saamasta Luken ennusteesta, joka julkistetaan huomenna perjantaina.
Ennusteen mukaan suomalaiset siirtyvät syömään yhä enemmän kasviproteiinia ja kalaa. Palkokasvien, kalan ja viljojen kulutuksen uskotaankin kasvavan merkittävästi.
Varsinkin palkokasvien käytön ennakoidaan kasvavan räjähdysmäisesti: vuoteen 2050 mennessä kasvua ennustetaan vähintään 500, jopa 800 prosenttia nykyisestä.
Myös esimerkiksi kauran kulutuksen uskotaan kasvavan merkittävästi nykyisestä, jopa yli 300 prosentilla.
Luken laatimissa maatalouden muutosskenaarioissa ennakoidaan tulevaisuutta peilaamalla sitä maatalouden nykytilanteeseen esimerkiksi hintojen, elintarvikkeiden kysynnän, maataloustukien ja kannattavuuden näkökulmasta.