Uusi koronalääke ilmestyi Pohjois-Korean apteekkien hyllyille – Tällainen se on

Pohjois-Korea

Koronaepidemian kanssa painiva Pohjois-Korea on saanut ahdinkoonsa lääketieteellistä apua Kiinalta.

Daily NK -lehti on saanut haltuunsa valokuvia lääkepakkauksista, joita myydään pääkaupunki Pjongjangin apteekeissa.

Kuvien perusteella lääkkeet ovat saapuneet Kiinasta aivan hiljattain. Niitä on annettu etenkin pääkaupunkiin sijoitetulle armeijan henkilökunnalle.

Hopeisiin pussukoihin pakatut lääkekapselit ovat nimeltään Lianhua Qingwen Jiao Nang.

Pusseissa lukevien ohjeiden perusteella kapseleilla voidaan hoitaa influenssaa, korkeaa kuumetta, palelua, lihaskipuja, nuhaa ja pääkipuja.

Kiinan viranomaisten julkaiseman tutkimuksen mukaan lääke tehoaa myös koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin. Lääkkeen kerrotaan sisältävän ainakin onnenpensasta, viherkameleonttilehteä ja lakritsikasvia.

Daily NK:n mukaan kiinalainen lääke on huomattavasti kalliimpaa kuin pohjoiskorealaissa kaupoissa myytävät kuume- ja särkylääkkeet.

Pjongjangilainen lähde kuitenkin kertoo, että ihmiset ovat helpottuneita jo pelkästä tiedosta, että apteekeissa on saatavilla koronalääkettä.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on määrännyt, että koronalääkkeen jakamisessa tulee priorisoida sotaväkeä, sillä armeijan sodan varalle kasaamat lääkevarastot ovat jo ehtyneet merkittävästi.

Daily NK:n lähde huomauttaa, että monista lääkepusseista puuttuu tyystin tieto valmistuspäivästä tai viimeisestä käyttöpäivästä.

Onkin mahdollista, ettei päivämääriin juuri kiinnitetä huomiota keskellä kriittistä lääkevajetta.

Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut olevansa huolissaan Pohjois-Korean koronatilanteesta, sillä suljetun maan kansalaiset ovat tiettävästi rokottamattomia.

Myös maan testauskapasiteetti on huono.

Pohjois-Koreassa on raportoitu ainakin yli kaksi miljoonaa kuumetapausta huhtikuun lopusta lähtien.