Uudet lakot uhkaavat kahden viikon päässä – rahoitusalan sovittelu jatkuu

Pro ja Nousu syyttävät työnantajapuolta vanhanaikaisesta johtamiskulttuurista, sekä paikallisen sopimisen vastustamisesta.
Työriidat

Rahoitusalan pitkäksi venynyttä työriitaa sovitellaan taas lähiaikoina, ilmoittaa valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä . Helle ei vielä kerro tarkkaa aikataulua, mutta sanoo ilmoittavansa tarkemman ajankohdan lähipäivinä. Edellinen yritys sovitella kiistaa päättyi tuloksettomana viikko sitten.

Ammattiliitot Pro ja Nousu ilmoittivat uusista lakonuhista sunnuntaina.

Rahoitusala on ollut sopimuksettomassa tilassa jo marraskuun lopulta. Kiistaa on etenkin viikonlopputöistä.

Työriidassa on yhä aineksia pitkittymiseen, arvioi aiemmin Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto. Lakot uhkaavat pankkeja maaliskuun lopussa ja huhtikuussa.

– Meillä oli ihan kohtalaisen hyvä yritys tämä edellinen, kun muutaman kerran nähtiin. Valitettavasti se päätyi sitten siihen, että ajauduttiin taas lähtöruutuun. Voi sanoa, että tällä hetkellä mitään hokkuspokkuskeinoa ei ole, Aarto sanoi.

– Jos mikään asetelmissa ei muutu, tässä on aineksia siihen, että kiista edelleen pitkittyy.

Ilmoittaessaan uusista lakonuhista ammattiliitot Pro ja Nousu syyttivät työnantajapuolta hyvin vanhanaikaisesta johtamiskulttuurista ja sanoivat työnantajien vastustavan paikallista sopimista.

Aarto on tästä eri mieltä.

– Pro ja Nousu jatkavat julkisuudessa virheellisten väitteiden esittämistä työnantajan kannasta viikonlopputyöhön. Finanssiala ry ja Palta olisivat olleet yhdessä ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa valmiita hyväksymään valtakunnansovittelijan sovintoesityksen, jossa paikallinen sopiminen oli ensisijainen tapa ottaa viikonlopputyö käyttöön, Aarto sanoi.

Aarron mukaan valtakunnansovittelijan esittämä malli oli kaukana siitä, että työnantaja sanelisi viikonlopputyön teettämisen. Hän huomauttaa, että malli on selvästi pehmeämpi ja korvaustasoltaan jopa parempi kuin monilla muilla aloilla, joilla viikonlopputyö on arkipäivää.

Uudet lakot on tarkoitus toteuttaa kolmessa erässä. Ensimmäinen nelipäiväinen lakko kohdistuisi OP-ryhmään ja alkaisi 26. maaliskuuta. Nordeassa lakkoiltaisiin 6.–9. huhtikuuta ja muissa rahoitusalan yrityksissä 9.–12. huhtikuuta.