USU: Keskuskauppakamarin Romakkaniemi haluaa Suomeen vähemmistöhallituksen

Politiikka

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi katsoo, että Suomi kaipaisi kipeästi vähemmistöhallitusta, joka olisi ideologisesti esimerkiksi nykyistä hallitusta eheämpi.

Romakkaniemi arvioi Uutissuomalaisen haastattelussa, että silloin hallituksen olisi mahdollista, ja pakkokin, hakea edistettäville asioille tukea oppositiosta kysymys kerrallaan.

Toimitusjohtajan mukaan Suomi on jo pitkään ollut taloudellinen alisuorittaja.

– Monipuoluehallituksissa kaikilla on veto-oikeus kaikkiin asioihin. Tässä systeemissä ei voi edetä kuin pienimmän yhteisen nimittäjän kompromisseilla.

Romakkaniemi sanoo, että vähemmistöhallitusta kannattaisi edes kokeilla.

– Minun aavistukseni on, että nykyisessä eduskunnassa enemmistö kansanedustajista on valmis tekemään rohkeitakin työmarkkinauudistuksia, mutta hallituskokoonpano ei anna myöden. Se on malliesimerkki vetokratiasta, ei demokratiasta.

– Tarvitsemme yli 30 000 työ- tai opiskeluperäistä maahanmuuttajaa nettona vuosittain – tällä ja ensi vuosikymmenellä. Meidän pitäisi houkutella tänne ihmisiä aktiivisesti eikä tehdä heidän tulemisestaan hankalaa.

Suomalaisten työmarkkinoiden jähmeyttä Romakkaniemi kuvailee värikkäin sanakääntein.

– Ay-liikkeen tabut ovat kuin katolisen kirkon sakramentit 1500-luvulla. Tarvittaisiin uskonpuhdistusta. Dynaamisen hyvinvointivaltion ihanteiden tasa-arvoisista mahdollisuuksista sekä vapauden ja huolenpidon tasapainosta pitäisi olla se usko, ja sitä varten rakenteet tulisi uudistaa.