Uskonnollisten kesäjuhlien suosio kestää – Suviseurat valloittaa viikonloppuna Porin 70 000 kävijän voimin

Kotimaa

Porin väkiluku miltei tuplaantuu loppuviikosta, kun Suomen suurin hengellinen kesätapahtuma Suviseurat alkaa. Vanhoillislestadiolaisten kesätapahtumaan odotetaan noin 70 000:ta kävijää.

Tapahtuma kestää ensi maanantaihin saakka. Juhla-alueen rakentaminen on aloitettu jo huhtikuussa.

– Rakennelmia on aika paljon, niiden viimeistelytyöt ovat menossa. Isot asiat alkavat olla valmiina, kertoo Suviseurojen tiedotustoimikunnan puheenjohtaja Pekka Vuonokari.

Juhlavieraista iso osa majoittuu leirintäalueelle.

Paikalle odotetaan 7 000–8 000:ta asuntovaunua. Jo tiistaina paikalla oli noin 250 asuntovaunua. Niissä yöpyivät maanantaina ja tiistaina paikalla olleet työntekijät.

Suviseurojen rakentaminen vaatii hurjan määrän vapaaehtoisten työtä.

– Suviseurojen aikana tehdään 11 000 työvuoroa, ja ne kestävät 7–9 tuntia. Jotkut tekevät yhden vuoron, jotkut kolme. Jo ennen Suviseurojen alkua on tehty 10 000 työvuoroa valmistelutöissä.

Vuonokari kertoo, että Suviseurojen valmistelutyö kestää vuosia. Tämänvuotisen tapahtuman järjestäjät olivat viime vuonna Torniossa hakemassa oppia alueen rakentamisesta ja tapahtuman järjestämisestä.

Viime vuonna evankelisluterilaisesta kirkosta erosi Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan reilut 50 000 ihmistä.

Eroinnosta huolimatta uskonnollisilla kesäjuhlilla riittää väkeä.

Tulevana viikonloppuna Helsingissä järjestetään Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Evankeliumijuhla. Tapahtuma valtaa muun muassa vanhan jäähallin, ja järjestäjät odottavat tapahtumaan noin 20 000:ta kävijää.

– Yritämme tuoda yllättävistä elämänpiireistä ihmisiä keskustelemaan uskostaan, sanoo Evankeliumijuhlan viestintätoimikunnan puheenjohtaja Mikko Leskelä.

Heinäkuun toisena viikonloppuna Nilsiään kokoontuu arviolta 30 000 ihmistä körttiläisyyden Herättäjäjuhlille. Kävijämäärä on pysytellyt vuosia suhteellisen vakaana.

Myös Herättäjäjuhlat syntyy satojen ihmisten talkootyöllä. Tekijöiden löytämisessä on oma työnsä, kertoo juhlajärjestäjä Osmo Kangas.

– Se ei ole tietenkään helppoa. Tähän asti joka vuosi olemme hämmästyneet siitä, että tekijöitä on löytynyt. Siinä on osa juhlan viehätystä, että järjestetään juhla yhdessä.

Helluntailaisten Juhannuskonferenssi keräsi juhannusviikolla Keuruulle noin 30 000 kävijää.

Evankelisluterilainen kirkko järjesti toukokuussa Turussa Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat.

Tapahtumien kävijämäärä oli noin 16 000.

Hengellisiä juhlia Helsingistä Nilsiään

  • Vanhoillislestadiolaisten Suviseurat Porissa 30.6.–3.7. Paikalle odotetaan jopa 70 000:ta vierasta.
  • Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Evankeliumijuhla Helsingissä 30.6.–2.7. Kävijämääräksi odotetaan noin 20 000:ta.
  • Körttien Herättäjäjuhlat Nilsiässä 7.–9.7. Järjestäjät odottavat noin 30 000:ta juhlavierasta.