Unkari taipui – EU-maat löysivät sovun Venäjä-pakotteiden jatkosta
EU:n ulkoministerit pääsivät maanantaina sopuun Venäjän vastaisten pakotteiden jatkosta sen jälkeen, kun Unkari oli jälleen aiheuttanut draamaa asian ympärillä.
EU:n Venäjälle asettamat pakotteet on uusittava kuuden kuukauden välein tai ne raukeavat. Yleensä pakotteiden jatkaminen on ollut rutiininomainen päätös, mutta tällä kertaa Unkarin pääministeri Viktor Orban panttasi hyväksyntäänsä.
Ensin Orban sanoi, että EU:n on odotettava Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisia ennen uutta pakotepäätöstä.
Tämän jälkeen hän linkitti pakotteiden jatkon siihen, että Ukrainan olisi jälleen sallittava venäläiskaasun kuljettaminen maaperänsä läpi Unkariin. Ukraina katkaisi kaasukuljetukset alkuvuodesta.
Politicon mukaan EU ei kuitenkaan antanut Unkarille mitään lupauksia kaasusta. Johtajat laativat sen sijaan ei-sitovan julkilausuman Ukrainan energiainfrastruktuurin tärkeydestä.
Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Unkari saatiin taipumaan hyvillä keskusteluilla ja virkamiesvalmistelulla.
– Tässä painaa ennen muuta se, että viime kädessä EU on vahva vain, jos pystymme pitämään yllä pakotepainetta Venäjään, hän sanoi.
Unkari on toistuvasti kyseenalaistanut pakotteita ja aiemminkin vitkutellut EU:n Ukrainaa koskevia päätöksiä. Orban on myös muusta EU:sta poiketen pitänyt yhteyksiä yllä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.
– Unkarin toiminta on tietenkin omanlaistaan, ja me toimimme omalla tavallamme. Kaikkein tärkeintä on, että teemme EU:sta entistä vahvemman myös päätöksenteoltaan sellaisissa tilanteissa, joissa yksittäinen valtio voi asettua poikkiteloin laajan enemmistön tahtotilan kanssa, Valtonen sanoi.
Kokouksessa käytiin läpi myös EU:n suhteita Yhdysvaltain uuteen hallintoon. EU odottaa tällä haavaa, mitä presidentti Donald Trump käytännössä aikoo muun muassa uhkailemiensa tullien ja Ukrainan sodan suhteen.
Valtoselta kysyttiin, miten EU-johtajat käsittelivät Trumpin puheita Grönlannin ostamisesta.
– Donald Trump on henkilö, joka sanoo kernaasti nopeasti asioita, mutta uskomme, että häneen pystyy vaikuttamaan hyvillä argumenteilla. Meillä on paljon hyviä argumentteja esimerkiksi sen puolesta, miksei ystävämaille tule asettaa tulleja, Valtonen sanoi.
Kokouksen agendalla oli myös Lähi-idän tilanne. EU:n johtajat muun muassa päättivät aloittaa uudelleen EU:n rajavalvontaoperaationsa Rafahin rajanylityspisteellä Gazan ja Egyptin välillä.
Tarkoituksena on auttaa haavoittuneita ihmisiä lähtemään Gazasta ja saamaan lääketieteellistä apua, sanoi EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Kaja Kallas.
Kallas kertoi myös kokoukseen saapuessaan, että EU aikoo aloittaa Syyrian pakotteiden purkamisen. Syyriassa joulukuussa vallan ottanut uusi hallinto on vaatinut luopumaan pakotteista, jotka asetettiin syrjäytetyn presidentin Bashar al-Assadin hallinnolle.
Pakotteita ei olla poistamassa kerralla, vaan EU haluaa ensin nähdä, millaista politiikkaa Syyrian uusi hallinto lähtee ajamaan.
EU:n varovaisuus liittyy siihen, että al-Assadin syrjäyttäneitä kapinallisia johtanut Hayat Tahrir al-Sham on islamistiryhmä, jonka juuret ovat terroristijärjestö al-Qaidan Syyrian-haarassa.