Ultraprosessoidun ruoan syömisestä löytyi jälleen uusi ja vakava riski
Runsas ultraprosessoitujen ruokien syöminen voi suurentaa merkittävästi Parkinsonin taudin riskiä ja siihen liittyvää kuolleisuutta, selviää Ison-Britannian biopankin tutkimuksesta.
Asiasta kertoo lääkäriseuran uutispalvelu Duodecim.
Paljon ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli jopa 65 prosenttia suurempi riski saada Parkinsonin taudin kehittymisestä kertovia varhaisia oireita. Heillä oli myös 32 prosenttia suurempi riski sairastua Parkinsonin tautiin kuin vähiten ultraprosessoituja ruokia syöneillä.
Noin kymmenen vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa oli mukana yli 120 000 aikuista.
Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy vapinaa, yleistä liikkumisen hidastumista ja lihasjäykkyyttä sekä lukuisia muitakin oireita, kertoo Terveyskirjasto.
Ultraprosessoidut ruuat sisältävät runsaasti sokeria, suolaa ja lisäaineita, jotka voivat häiritä suolistomikrobistoa, lisätä tulehdusta ja oksidatiivista stressiä elimistössä. Ne voivat vahingoittaa hermosoluja ja lisätä neurodegeneratiivisten sairauksien riskiä, uutispalvelu Duodecim kertoo.
Ultraprosessoitu ruoka altistaa myös esimerkiksi sydänsairauksille, diabetekselle ja ylipainolle. Se niin ikään heikentää miesten hedelmällisyyttä.
Ultraprosessoidulla viitataan pitkälle jalostettuihin elintarvikkeisiin, jotka on usein suunniteltu mahdollisimman maistuvaksi ja addiktoivaksi. Sellaisia voivat olla esimerkiksi valmis- ja pikaruoat, makkarat, leikkeleet, karkit, sipsit, virvoitusjuomat, leivonnaiset ja keksit.