Ukrainalaisen vilja-aluksen lähtöä odotetaan, paikalla myös presidentti Zelenskyj: "Putin sylki YK:ta ja Turkkia kasvoihin"

Ukrainan sota

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Tshornomorskin satamaan seuraamaan lähteväksi tarkoitetun viljalaivan lastausta, kertoo uutistoimisto AFP.

Zelenskyin mukaan kyseessä on turkkilainen alus.

Zelenskyin mukaan viljakuljetukset voivat käynnistyä mahdollisesti tulevina päivinä. Ukrainan satamassa on ollut sitten Venäjän hyökkäyssodan alun jumissa miljoonia tonneja viljaa, jonka toivotaan viimein pääsevän purjehtimaan maailman markkinoille.

Zelenskyin mukaan Ukraina odottaa parhaillaan lupaa Turkilta ja YK:lta viljakuljetuksien käynnistämiseksi. Zelenskyin mukaan myös lastattava alus on turkkilainen.

− Meidän puolemme on täysin valmis. Olemme viestineet asiasta myös kumppaneillemme YK:lle ja Turkille. Asevoimamme varmistavat turvallisuuden, Zelenskyi kertoi AFP:n mukaan.

− Ukrainassa on odotettu, että turkkilaiset alukset tulisivat mahdollisesti avuksi saattamaan vilja-aluksia, kertoi viljamarkkinoihin erikoistunut ukrainalainen toimittaja-analyytikko Masha Belikova STT:lle perjantaina aamulla.

Turkkilaisten alusten on arvioitu olevan pienemmässä riskissä joutua Venäjän hyökkäyksen kohteeksi.

Ukraina ja Venäjä kirjoittivat viikko sitten sopimuksen, joka salli viljan kuljetuksen Mustanmeren satamista. Venäjä kuitenkin ampui Odessan satamaa risteilyohjuksilla vain vuorokausi sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Ukrainan mukaan ohjusiskulla Venäjän presidentti Vladimir Putin ”sylki kasvoihin” YK:ta ja Turkkia, jotka olivat järjestämässä sopimusta viljanviennin jatkamisesta. Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko totesi, että YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan olivat ponnistelleet valtavasti viljasopimukseen pääsemiseksi.

Tämän jälkeen on kuitenkin tehty valmisteluita viljanviennin käynnistämiseksi. YK ja Turkki esimerkiksi avasivat Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi

Tämän jälkeen on kuitenkin tehty valmisteluita viljanviennin käynnistämiseksi.

YK ja Turkki avasivat myös keskiviikkona Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Ukrainassa työt viljan kuljettamista varten on aloitettu kolmessa satamassa, mukaan lukien viime päivinä ohjusiskujen kohteena olleessa Odessassa, Ukrainan merivoimat kertoi keskiviikkona.

Kymmeniä miljoonia ihmisiä uhannut nälänhätä viljakuljetuksien katkettua

Viljanviennin mahdollistamista on pidetty elintärkeänä, koska Ukraina on yksi maailman vilja-autoista. Monet köyhemmät maat ovat nojanneet viljan tuontiin maasta, kuten jo valmiiksi hauraat Libanon ja Somalia.

YK ja sen alainen Maailman ruoka-ohjelma WFP ovat varoittaneet, että Ukrainan kriisi uhkaa pahentaa entisestään ruokakriisiä ja suoranaista nälänhätää monissa maissa. Ruokaturva on jo entuudestaan kärsinyt monissa maissa ilmastonmuutoksen ja koronapandemian rajoitusten vuoksi.

Kuljetuksien lisäksi Ukrainan viljan viljely itsessään on luonnollisesti kärsinyt sodasta, vaikka osittain tuotantoa onkin pystytty pitämään käynnissä, Belikova kertoi. Jos kuljetukset kuitenkin saadaan käynnistettyä, voi sillä olla vaikutuksia viljan hintaan.

Mitään takeita viljan kuljetuksien käynnistymisestä ei siis ole, ennen kuin Venäjä mahdollistaa ne ja lopettaa sodan Ukrainassa.

Juttua päivitetty klo 15.25: muokattu otsikkoa ja lisätty presidentin kommentit.