Uimarit eivät joudu hytisemään juhannuksena, vesi silti helteillä virkistävän viileää

Kuuma keli voi pitempään jatkuessaan singota sinileväkukinnot vauhtiin
Kotimaa

Uimarit eivät joudu juhannuksena hytisemään normaalia kylmemmissä vesissä, mutta vesi on kuitenkin hellepäivinä virkistävän viileää. Suomen sisävesien pintalämpötilat ovat kautta maan lähellä ajankohdan keskiarvoa, kertoi hydrologi Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) torstaina.

–  Sisävedet ovat kevään ja alkukesän ajan lämmenneet hyvin lähelle ajankohdan vuotuisten keskiarvojen tahtia. Nyt ei ole koettu esimerkiksi sellaista nopeaa vesien lämmön nousua kuin viime vuoden kesän alussa, Pulkkanen vertaa.

Alkava hellejakso kuitenkin tuo hänen mukaansa muutoksen myös tälle kesälle.

–  Kesäkuun lopussa vedet voivat olla jo selvästi lämpimämpiä kuin ne ovat nyt.

Syken torstaina julkaisemista tiedoista ilmenee, että mittauspaikoista korkein sisävesien lämpötila oli Tuusulanjärvessä Keski-Uudellamaalla. Siellä polskittiin 19,9-asteisessa vedessä. Myös ainakin Sysmässä Päijät-Hämeessä vesi oli Päijänteellä yli 19-asteista.

Kylmintä vesi oli mittauskohteista Lapissa Kilpisjärvellä. Suomen luoteiskulmassa järviveden lämpötila oli 6 astetta.

Eniten päivämäärän keskiarvon alapuolella oli veden lämpötila Konneveden eteläosassa keskisessä Suomessa. Siellä vesi oli 13,6-asteista, mikä on 2 astetta alle ajankohdalle tavanomaisen.

Sen sijaan Lauritsalassa Saimaalla vesi oli torstaina 1,8 astetta paikan ajankohdan keskiarvon yläpuolella, 18,6 -asteista.

Juhannuksen lämmin sää todennäköisesti lisää sinileväkukintojen määrää tulevina viikkoina, Syke varoittaa levätilannetiedotteessa, joka julkaistaan torstaisin.

Jos lämmin sää jatkuu pitkään, sinileväriski kasvaa tuntuvasti.

–  Veden lämmön lisäksi levämäärään vaikuttaa kuitenkin myös muita tekijöitä, Pulkkanen sanoo.

Kuluvalla viikolla sinilevähavainnot sisävesillä ovat lisääntyneet hieman edellisviikosta. Merialueilla viileä vesi on pitänyt sinilevän määrän vielä melko vähäisenä.