Uav lykkäisi selontekoa – ensin Brexit ja Nato-kokous
Eduskunnassa on haluja lykätä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon antaminen syksyyn. Alkuperäisen aikataulun mukaan hallitus tuo selonteon eduskuntaan vielä ennen kansanedustajien kesälomia.
Selonteon käsittelee eduskunnan ulkoasiainvaliokunta (Uav). Puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että eduskunnan puolelta selonteon antamisella ei ole aikataulupainetta.
– Valiokunta aloittaa joka tapauksessa selonteon käsittelyn vasta syksyllä, hän huomauttaa.
– Aikataulua oleellisempaa on hyvä sisältö.
Kaikkosen mielestä ennen selonteon antamista olisi hyvä katsoa esimerkiksi se, mitä tapahtuu Britannian EU-kansanäänestyksessä (Brexit) juhannuksena; eroaako maa EU:sta? Tulos vaikuttaa Euroopan turvallisuusympäristöön.
Valmistelua vahtii eduskunnan puolesta parlamentaarinen seurantaryhmä. Puheenjohtaja, Uav:n jäsen Seppo Kääriäinen (kesk.) sanoo pitävänsä jopa luonnollisena, että selonteon antamista lykättäisiin.
Kääriäisen mielestä Brexit-tuloksen lisäksi kannattaisi katsoa, mitä tapahtuu Naton huippukokouksessa Varsovassa heinäkuussa. Kumppanuusmaina myös Suomi ja Ruotsi ovat saaneet kutsun kokoukseen.
– Eduskunnassa ei ole painetta kiirehtiä selontekoa. Kannattaisi tehdä huolellista työtä ja arvioida, aiheuttavatko nämä isot tapahtumat uudelleenarviointeja Suomen osalta.
Kääriäisestä alkusyksy antamisajankohtana riittäisi selonteolle ihan hyvin.
– Mutta tämä on hallituksen käsissä oleva asia. Se tietää aivan hyvin, mitä eduskunnassa ajatellaan. Hallitus tekee kuten viisaaksi näkee.
Selonteko kuvaa Suomen turvallisuusympäristön ja määrittelee myös Suomen Nato-linjauksen. Käsittely antaa kaikille kansanedustajille mahdollisuuden päästä sanomaan sanansa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
Lisäksi hallitus valmistelee erikseen puolustuspolitiikkaa koskevan selonteon. Sen on määrä tulla eduskuntaan vuoden lopulla.
Ulkoasiainvaliokunta tapasi aamulla tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Presidentti keskustelee valiokunnan jäsenten kanssa muutaman kerran vuodessa.
Kaikkonen sanoo, että keskustelut ovat luottamuksellisia eikä niitä esitellä julkisuudessa.