Tyrmistynyt Ovaska vaatii selitystä: "Miksi hallitus epäonnistui?"
Keskustan suuren valiokunnan valiokuntavastaava Jouni Ovaska on tyrmistynyt siitä, että EU:n ympäristöministerit hyväksyivät kokouksessaan kiistellyn ennallistamisasetuksen. Niukka enemmistö syntyi, kun aiemmin pidättäytyneen Itävallan ympäristöministeri Leonore Gewessler äänesti esityksen puolesta.
Ovaska katsoo, että asetus ulottaa Suomen metsiin liian yksityiskohtaista sääntelyä. Lisäksi keskustalainen pitää ennallistamisen tavoiteprosentteja ja kustannuksia kohtuuttoman suurina. Ennallistaminen ulottuu Natura-alueiden ulkopuolelle vuoden 2030 jälkeen.
– Miksi Suomen hallitus epäonnistui tavoitteessaan kaataa ennallistamisasetus? Mikseivät ministerit kyenneet vakuuttamaan eurooppalaisia kollegoitaan?, Ovaska ihmettelee tiedotteessaan.
Ovaska haukkuu hallituksen EU-politiikan liian lepsuksi. Hänen mukaansa kotimaassa hallitus antaa ymmärtää, että kansallisia etuja puolustetaan aiempaa paremmin, vaikka todellisuudessa vaikuttamisen kyvyt eivät riittäneet.
– Euroopan kansanpuolueen (EPP) parlamenttiryhmä, johon kokoomus kuuluu ja joka on vaalien jälkeenkin suurin ryhmä, vastusti ennen vaaleja ennallistamisasetuksen hyväksymistä, mutta parlamenttivaalien jälkeen ennallistamisasetus kuitenkin neuvostossa hyväksyttiin. Tällainen toiminta rapauttaa kansalaisten luottamusta Euroopan unionin toimintaan. Ennen vaaleja vakuutetaan yhtä ja vaalien jälkeen tapahtuu toisin. On välttämätöntä, että Itävallan EPP-johtoinen hallitus selvittää sotkunsa ja laittaa rivinsä järjestykseen, Ovaska toteaa.
Ovaska näkee, että luotto perussuomalaisten kykyyn hoitaa EU-politiikkaa on ”nolla”.
– Kyllähän meillä oli epäilys, että ympäristöministeri Kai Mykkäsen (kok.) aikana saattaa käydä niin, että perussuomalaiset jää alakynteen, mutta se, että siinä kävi näin pahasti, yllätti.
Ovaska odottaa, että eduskunnan suuri valiokunta saa hallitukselta selvityksen, miksi Suomelle näin kallis esitys hyväksyttiin ja saa viimeisimmät laskelmat asetuksen vaikutuksista. Ovaskan mukaan hallituksen on asetuksen kansallisessa toimeenpanossa turvattava maan- ja metsänomistajien oikeusturva ja korvattava täysimääräisesti mahdolliset taloudelliset menetykset.