Työntekijäjärjestöt kritisoivat budjettiriihen leikkauksia – "Osoittavat hallituksen välittävän enemmän suurituloisten eduista"
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensi vuoden budjettiesitys saa työmarkkina- ja muilta järjestöiltä sekä kiitosta että kritiikkiä. Esimerkiksi ansiotuloveron kevennys saa kiitosta niin työnantajia kuin työntekijöitä edustavilta tahoilta.
SAK kuitenkin kritisoi budjettia tilanteeseen sopimattomaksi, kun hallitus talouden synkistä signaaleista huolimatta leikkaa työttömyysturvaa ja asumistukea sekä toteuttaa sosiaalietuuksien indeksijäädytyksen.
– Kyseessä on arvovalinta, joka osoittaa hallituksen välittävän enemmän suurituloisten ja elinkeinoelämän eduista kuin pienituloisista, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen sanoo tiedotteessa.
STTK ja Akava arvostelevat esimerkiksi aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamista, vaikka osaamisen kehittämistä tarvittaisiin työelämässä entistä enemmän.
STTK:n mukaan työntekijöille koituu ongelmia myös esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta. Sen vaikutukset ovat pois palkansaajilta, mutta eivät työnantajilta.
Suomen sosiaali ja terveys (Soste) puolestaan arvioi, että pienituloisten määrä kasvaa ensi vuonna noin 40 000 ihmisellä, joista noin 12 700 on lapsia.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan hallituksen toimet velkaantumisen katkaisemiseksi ja ostovoiman lisäämiseksi sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan panostaminen ovat välttämättömiä. Myös Keskuskauppakamarin mukaan julkisen velan tasapainottaminen budjettiesityksessä olevin keinoin on välttämätöntä.
– Työnteon kannustimia on parannettava aktiiviväestön parissa kaikilla tulotasoilla niin ansiotuloverotusta keventämällä kuin sosiaaliturvan kannustinloukkuja leikkaamalla, sanoo toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi Keskuskauppakamarin tiedotteessa.
Suomen yrittäjät katsoo veronkevennyksen olevan hyvä alku talouden tasapainottamiselle.
Kiitosta saa laajalti myös hallituksen panostus infrastruktuuri- ja rakennushankkeisiin. Sen uskotaan vaikuttavan työllisyyteen positiivisesti.