Tutkimusjohtaja tiivistää Ylellä keskustan kannatusongelman sloganiin "turvesuo siellä, etelän vetelä täällä"
Keskusta on koko hallituskauden ajan käyttänyt selvästi suurempaa valtaa kuin sen eduskuntavaalikannatus olisi edellyttänyt, ja puolustanut asioita, jotka ovat sen kannattajille tärkeitä, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen sanoo.
– Mutta jostakin kumman syystä tämä ei näytä kannattajiin oikein vetoavan, Rahkonen päättelee Taloustutkimuksen Ylelle tekemästä kannatusmittauksesta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
Keskusta on kyselyssä neljännellä sijalla 11,9 prosentilla kannatuksella. Kannatus on laskenut edellisestä mittauksesta 0,7 prosenttiyksikköä.
Rahkonen uskoo, että rakennemuutoksella on vaikutusta keskustan tilanteeseen.
Väestön painopiste siirtyy etelään ja isoihin kaupunkeihin keskustan sydänmailta Itä- ja Pohjois-Suomesta, ja se synnyttää epätoivoa tulevaisuudesta, hän sanoo.
– Siihen perussuomalaiset ovat pystyneet vastaamaan paremmin maakunnissa.
– Tiivistäisin keskustan ongelman uuteen sloganiin ”turvesuo siellä, etelän vetelä täällä”. Tämä kuvastaa aika paljon sitä tilannetta.
Rahkosen mielestä keskustassa tehtiin kuitenkin oikean päätös siitä, että hallitukseen mennään.
– Kyllä siellä hallituksessa vaikutetaan. Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä keskellä on aina tuulista, mutta keskustasta voi myös vaikuttaa.
– Montaakaan hallituspohjaa ei saada muodostettua ilman keskustaa, joten se voi käyttää valtaa.
Ylen gallupissa ykkössijan vei kokoomus 20,9 prosentin kannatuksella, kakkossijalla on SDP 18,1 prosentilla ja kolmantena perussuomalaiset 17,9 prosentilla.
SDP:n kannatuksessa oli pudotusta 1,2 prosenttiyksikköä.
Tutkimusjohtaja uskoo, että muutos koronatilanteessa rokottaa SDP:n kannatusta.
– Huoli valtion velkaantumisesta luultavasti kasvaa, kun korona on nyt jäänyt ainakin tältä erää taakse. SDP ei saa enää vetoapua toimimisesta koronakriisin hoitajana, vaikka siellä (perhe- ja peruspalveluministeri) Krista Kiuru jatkaakin edelleen kuin olisi maaliskuu 2020 vielä tällä hetkellä, Rahkonen sanoo.
Ykkösaamussa pohdittiin myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) imagon muutoksen ja sosiaalisen median käyttämisen vaikutusta SDP:n kannatukseen.
Marin on esiintynyt tänä syksynä rennommin somessa esitellyn muun muassa nahkareppuaan.
Toissaviikonloppuna Marin julkaisi Instagramin tarinat-osiossa kuvan, jonka taustalla soi Benjamin Peltosen kappale BOOMERi.
Marin kirjoitti päivitykseen laulun sanat ”Hei, boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin”.
Päivityksen julkaisun aikaan otsikoissa kerrottiin Marinin järjestämistä juhlista ja jatkoista Kesärannassa.
Rahkosen mielestä buumeri-päivitys vaikuttaa tahattomalta lipsahdukseltakin, mutta sillä tavoiteltiin kuitenkin nuoria eli eri kohdeyleisöä kuin SDP:n peruskannattajat ovat.
– Totta kai (kannatuksen laskua) jonkun verran saattaa selittää tämä Marinin erikoinen boomeri-päivitys, joka ei varmastikaan miellytä kaikkia. Tosin se ehkä meni ohi myös niiltä varsinaisilta boomereilta.
– Ilmeisesti siellä lasketaan, että SDP:llä on niin vahva peruskannatus, että se ehkä kestää nahkareput ja muut.
Rahkosen mukaan Marinin some-käytöksessä on kuitenkin riskinsä.
– Muistetaan, mitä tapahtui pääministeri (Alexander) Stubbille, kun tuntui että häntä kiinnostaa enemmän triathlon-harrastus kuin Suomen talouden hoitaminen.
Liki kolmen prosenttiyksikön ero SDP:n ja kokoomuksen välillä on säilynyt jo pidemmän aikaa, mutta aiemmin se oli toisin päin, Rahkonen toteaa.
– Vuosi takaperin syksyllä 2020 kokoomuksen kannatus oli 17,7 prosenttia ja SDP:llä 21,8. Joten ne ovat vaihtaneet paikkoja.
Rahkosen mukaan muutoksessa näkyy hallitusvastuu ja se, että toisaalta SDP:n ja hallituksen suosio on ollut varsin korkealla tähän asti.
– Kolmen suurimman puolueen kisa on muutenkin tiukkaa, niin sieltä suunta ei ole kuin alaspäin. Nykyisissä oloissa yli 20 prosentin kannatusluvuista on vaikea nousta ylös. Tavallaan SDP:n kannatus oli jo tapissa, Rahkonen sanoo.