Nopeasti kasvava terveysuhka: Nämä tutut ruoka-aineet vähentävät tulehdusta
Tulehdusta aiheuttava ruokavalio heikentää ikääntyneiden muistia ja voi edistää muistisairauksien kehittymistä, kertoo lääkäriseura Duodecim.
Artikkelin tiedot pohjautuvat Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä julkaistuun taiwanilaistutkimukseen, jossa oli mukana reilu 500 yli 65-vuotiasta.
Tutkimuksessa muistia heikentävä vaikutus korostui erityisesti niillä, joilla oli ientulehdus eli parodontiitti tai Helicobacter pylori -infektio.
Tutkijoiden mukaan tulehdusta ylläpitävä ruokavalio voi pahentaa suun ja vatsan tulehduksia, jotka puolestaan lisäävät elimistön hiljaista tulehdusta ja vaikuttavat aivojen toimintaan, artikkelissa sanotaan.
Duodecimin mukaan tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita olivat muun muassa punainen liha, eläinten sisäelimet, sokeroidut virvoitusjuomat sekä pitkälle prosessoidut viljat ja riisit.
Tulehdusta vähentäviä ruoka-aineita olivat esimerkiksi tummanvihreät ja tummankeltaiset kasvikset sekä kahvi ja tee.
Tulokset vahvistavat niin sanotun suu-suolisto-aivoakselin merkitystä muistisairauksien kehittymisessä.
Muistisairauksien määrä kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti. Vuonna 2019 sairastuneita oli arviolta 57 miljoonaa, mutta määrä voi nousta yli 150 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.
Tutkijoiden mukaan terveellisellä ruokavaliolla voi olla merkittävä rooli muistisairauksien ennaltaehkäisyssä.