Tutkimus: Mitä enemmän syöt tällaisia ruokia, sitä suurempi on riski sairastua näihin silmäsairauksiin
Epäterveellisten valmisruokien, limujen ja muiden ultraprosessoitujen elintarvikkeiden runsas käyttäminen saattaa lisätä riskiä sairastua iän myötä yleistyviin silmäsairauksiin kuten kaihiin, glaukoomaan ja silmänpohjan ikärappeumaan.
Asiasta kertoo lääkäriseura Duodecim.
Tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin lähes 160 000 yli 50-vuotiaan britin seurantatietoja.
Tulokset osoittivat, että paljon ultraprosessoituja elintarvikkeita käyttävät sairastuvat silmänpohjan ikärappeumaan tai glaukoomaan 30 prosenttia ja kaihiin 10 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden ruokavaliossa on vain vähän ultraprosessoituja ruokia.
Sairastumisriskit suurentuivat sitä mukaa, mitä enemmän kyseisiä elintarvikkeita söi.
Artikkelissa kehotetaan kuitenkin tulkitsemaan tuloksia varoen, sillä ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat vaikuttavat silmäsairauksien syntyyn.
Duodecimin artikkelissa muistutetaan, että ultraprosessoitu ruoka sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja.
Esimerkiksi makkarat, leikkeleet, karkit, virvoitusjuomat, leivonnaiset ja keksit voivat olla ultraprosessoituja.