Tutkimus: Avioero on mielenterveydelle haitallisempi kuin avoero – Näin paljon itsemurhan riski kasvoi avioliittonsa päättäneillä

Mielenterveys

Tilastojen perusteella noin puolet suomalaisista avioliitoista päättyy eroon. Tuoreen tutkimuksen perusteella avioero voi olla mielenterveydelle suurempi riski kuin avoero.

Tutkimuksessa seurattiin rekisteriaineistojen avulla yli 300 000 työikäistä suomalaista, jotka olivat vuosina 1995–2012 vähintään kolme vuotta kestäneessä avio- tai avoliitossa.

Kuolleisuusriski oli selvemmin koholla avioliiton kuin avoliiton päättymisen jälkeen.

– Avioliitot ovat keskimäärin avoliittoja vakaampia, joten niiden purkautuminen voi olla mielenterveydelle suurempi rasitus, yliopistonlehtori Niina Metsä-Simola Helsingin yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Itsemurhan riski oli yksi näkyvimpiä ilmiöitä eronneilla ihmisillä. Itsemurhan riski oli seuranta-aikana yli kolminkertainen liitossa pysyneisiin verrattuna.

Riski nousi yli kolminkertaisiin lukemiin sekä miehillä että naisilla, mutta varsinkin miehillä se oli erityisen korkea kahden eroa seuranneen vuoden aikana. Naisilla riski pieneni ajan mukana hitaammin.

Alkoholikuolleisuudessa eron vaikutus näkyi selvemmin miehillä.

Tutkimuksen mukaan ero myös usein pahentaa aiempia mielenterveysongelmia. Varsinkin itsemurhakuolleisuudessa mielenterveyden ongelmien vaikutus oli merkittävä.

Miehillä myös eroprosessin aikana ja sen jälkeen ilmenevät mielenterveyden ongelmat selittivät itsemurhariskin nousua.

– Miehillä ero vaikuttaisi olevan itsemurhan riskitekijä myös silloin, kun eroprosessia edeltäviä mielenterveysongelmia ei ole ollut. Tämä olisi hyvä huomioida terveydenhuollossa, Metsä-Simola toteaa.