Tutkija Turun Sanomissa: Keskustan puheenjohtajakisasta tuskin vastakkainasettelua etelän ja pohjoisen välillä – “haluaisin kuvitella, että muut asiat olisivat nyt ratkaisevampia“

Keskusta

Poliittisen historian erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi, että keskustan puheenjohtajakamppailussa tuskin nähdään suurta vastakkainasettelua eteläisen ja pohjoisen Suomen välillä.

– Keskusta on tällä hetkellä sellaisessa tilanteessa, että haluaisin kuvitella, että muut asiat olisivat nyt ratkaisevampia kuin se, mikä on kenenkin kotikaupunki, hän toteaa Turun Sanomien haastattelussa.

Enemmän vaikuttaa Karimäen mukaan se, minkälaista politiikkaa vahvasti aluepoliittisen puolueen puheenjohtaja ajaa 

– Siinä mielessä on aina alueellinen näkökulma, kenen taakse mikäkin piiri ja kokousedustaja asettuvat.

Tutkijan mielestä vielä toistaiseksi on vaikea arvioida, minkälainen puheenjohtajakilpailusta tulee.

Karimäki painottaa, että Kulmunikaan ei saanut peruuttamatonta kolhua viestintäkoulutusjupakassa.

– Kulmuni on vielä nuori poliitikko. Hän kantoi vastuun ja hänen on mahdollista toimia politiikassa ja nousta ties mihin asemaan vielä.

Sitä paitsi suomalaiset ovat Karimäen mukaan aika valmiita antamaan myöhemmin tukensa sellaiselle, jonka mielletään toimineen suoraselkäisesti ja kantaneen vastuunsa.

Kulmuni ja Saarikko lähtevät Karimäen mukaan kilpailuun kuitenkin erilaisista asetelmista. Toinen on ministeri, toinen ei.

– Paljon on kyse siitä, mitä kukakin keskustalainen nyt painottaa.

– Joka tapauksessa puheenjohtajan julkinen rooli on nykyään enemmän politiikan tekijän rooli kuin järjestöihmisen rooli, tutkija summaa.